Lugnet är det första man slås av som besökare i konsthallen på Kulturhuset Ängeln. Lisa Gerdins utställning som öppnar den 25 augusti är avskalad, exakt och stillsam. Ljuset är nedtonat och uppmanar besökaren att ta sig tid med verken.

Utställningen "Along the Void", "Längs tomheten", är inget som man rusar igenom. Här finns stillheten, precis som i skogen som konstnären har hämtat in på sitt eget sätt.

Furu är basen i utställningen. "Längs mellanrum", rälsen i massiv furu, är iögonfallande. Den är 75 procent av en vanlig räls i storlek.

Artikelbild

Lisa Gerdins utställning "Along the Void" öppnar i Ängelns konsthall den 25 augusti. Det är tre år sedan hon besökte konsthallen första gången för att börja förbereda utställningen. I bakgrunden kulturförvaltningens konstansvariga Sofia Lycke.

– Jag gillar enkla material och jag tycker om att vara i skogen, bland tallarna. Träet lever sitt eget liv, med mönster som jag inte kan påverka.

Att hon i arbetet med trä också mister lite kontroll ser hon bara som en fördel.

– Jag vill släppa lite på kontrollen, bli överraskad själv.

Rälsen skapades till en utställning i Kramfors, i en knepig lokal där hon kände att hon ville rulla ut något. Det blev en bild av en resa i livet.

Artikelbild

"Obstacle" är en del i Lisa Gerdins arbete med att använda en tröskel i konsten.

Långt efter rälsen tillkom de fyra verken "Dusk I-IV", i blyerts på furuplywood, som ser ut som tågfönster. De är några av de verk som är skapade för utställningen i Katrineholm.

Lisa Gerdin berättar att hon inspireras av det som finns nära och gör något eget av det. Hon arbetar i många olika material och har exempelvis gjort skulpturer i tegel och plåt.

– Jag vill att det ska vara enkelt, material som alla känner till.

Hon har haft många offentliga uppdrag, bland annat i nya Värtahamnen i Stockholm och vid Campus Valla friidrottsarena i Linköping. Hon har haft utställningar i allt från Paris, Kalmar och Milano till Stockholm och Riga.

Utställningen "Along the Void" i Katrineholm omfattar fler målningar och teckningar, bland annat "Chamber I-XII" i blyerts, som är kopplade till objektet "Chamber" med bord och stolar som sitter ihop.

– De är i oljad alm, något som jag också har jobbat med i Storkyrkan i Stockholm.

Där har Lisa Gerdin bland annat skapat centralaltare och biskopsstol i nämnda material.

Utställningen i Katrineholm pågår till den 29 september.