Den nu 28-årige mannen greps i sitt hem vid en blixtinsats i Brandkärr i Nyköping en tidig junimorgon förra året. Polisens nationella insatsstyrka stormade in, grep mannen och tog hans dator.

Via chattsidan "Kamrat" ska mannen ha tagit kontakt med unga flickor som han utnyttjat grovt.

– Han har utgett sig för att var en jämnårig kille och fått dem att klä av sig framför kameran. De har chattat, de har skypat och han har till och med fått dem att utföra sexuella handlingar på sig själva, säger åklagare Emma Olsson.

Artikelbild

Under utredningen har polisen tagit kontakt med flickorna och deras föräldrar och berättat vad som fanns i mannens dator.

Härvan rullades upp då en mamma i norra Sverige gjorde en polisanmälan efter att hon upptäckt vad dottern utsatts för. Mannen satt häktad i flera månader medan polisens it-experter gick igenom hans dator. Redan tidigt förstod man att fler flickor kunde vara utsatta och ytterligare offer identifierades efter hand.

– I mannens dator har vi hittat filmer, chattar och loggar som vi har parat ihop med flickor som mannen haft kontakt med, säger Emma Olsson.

Mannen kan ha haft flera hundra olika användarnamn på chatten. De åtta flickor som är målsägande i den kommande rättegången är mellan 12 och 15 år och bosatta från norr till söder. En av flickorna kommer från Sörmland. Under utredningen har polisen tagit kontakt med flickorna och deras föräldrar och berättat vad som fanns i mannens dator.

– Flickorna har inte mått bra. En del har varit utsatta under lång tid och burit det inom sig. En del föräldrar har inte märkt något på sina barn, andra har sett att barnet mått dåligt utan att förstå varför. Det finns också flickor som har berättat för sina föräldrar.

Enligt Rädda Barnen säger nästan hälften av alla 15-åriga flickor att de via nätet bivit kontaktade i sexuellt syfte av någon de tror eller vet är vuxen. Antalet polisanmälningar om den här typen av brott har ökat dramatiskt under de senaste åren.

– Det är jättevanligt men mörkertalet är stort. Flickorna känner skam och känner sig dumma för att de blivit lurade. De tror att de chattar med en jämnårig och när de börjat klä av sig vågar de inte sluta eftersom gärningsmannen kan hota att sprida bilderna. Föräldrarna måste hålla bättre koll på vad barnen gör vid sina skärmar, säger Emma Olsson.