Det vanliga för nyblivna mammor är att utnyttja det generösa föräldraförsäkringssystemet och vara ledig en längre tid efter barnens födelse. Men Karolina Burell gjorde tvärtom. Hon började jobba så snart hon kunde och sparade sina föräldradagar.

När äldste sonen skulle fylla åtta började hon planera för att ta ut hans återstående föräldradagar under skolloven. Då fick hon chocken i form av ett varningsmeddelande från Försäkringskassan: En hel massa av lillebrors dagar skulle snart brinna inne eftersom han snart fyllde fyra år.

[fakta nr="2"]

Artikelbild

Karolina Burell bor med sin familj vid Marsjön sydväst om Vingåker. I vintras åkte hon och barnen mycket pulka i backen ner mot sjön.

Då tog hon beslutet. Hon skulle vara ledig i nästan ett halvår. Bara gå hem från jobbet och umgås med barnen.

– Jag lämnade in nycklarna, gick inte på några möten och kollade inte mailen. Jag ville stänga av allt.

Men att skiljas från sitt älskade jobb var inte det lättaste.

– Jag grät första dagen! Man har en sådan identitet i jobbet och möter så mycket folk, både kunder och arbetskamrater. Men jag visste att jag skulle ångra mig om jag inte gjorde det här.

Artikelbild

Karolina Burell bor på en gård utanför Vingåker. "Jag hade inte alls mått lika bra under ledigheten om jag bott kvar i villan inne i Vingåker. Då hade jag sett alla som åker till jobbet och tänkt 'vad gör jag?'", säger hon.

Hon gick hem i början av december och första tiden rullade på snabbt med skidresa till Lindvallen och julfirande. Sedan kom gråa och trista januari. Karolina saknade sitt vanliga sociala liv, blev rastlös och började fundera på att ta ett extrajobb.

– Men då sa en kompis "lugn, du är snart tillbaka igen". Jag tänkte på saken och det blev inget extrajobb. Däremot har jag jobbat en del på slalomklubben i Båsenberga där barnen tränar. Jag har skött liften, kafé och till och med skiduthyrningen. Jag sökte det sociala och där kunde jag träffa folk.

Artikelbild

Karolina Burell är en riktig utemänniska. Att bli hemmafru under sin långledighet var inte aktuellt. I stället har hon umgåtts mycket på gården och i omgivningarna med yngste sonen Elias.

Att barnen, framför allt 8-åringen Max, kunnat träna både slalom och jujutsu intensivt på sistone, är tack vare hans mammas ledighet.

– Annars orkar han inte efter fritids.

Artikelbild

Karolina och Elias hittar fyra ägg i hönsgården. "Vi äter pannkaka till mellis varje dag", berättar de.

Fyraåringen Elias däremot, saknar förskolan. Han frågar när han ska få träffa sina kompisar igen. Om dagarna är han mest hemma med mamma.

– Det finns inte så mycket aktiviteter för en fyraåring på dagtid har jag märkt. Badhuset öppnar till exempel inte förrän klockan 13, när skolorna slutar. Elias har blivit ganska mammig den här tiden.

Artikelbild

Elias har fått hänga med mamma i vardagslivet sedan december. På tomten leker han i lekstugan, som också fungerar som snickarbod.

De har pysslat med sina hönor, lekt i skogen, varit i stallet och åkt en massa pulka i backen nedanför tomten.

– Jag gillar inte att sitta inne och pyssla, jag vill vara ute, säger Karolina.

Artikelbild

Elias på väg ut med familjens hund Center.

Strax efter lunch kommer storebror Max hem från skolan. Då byts lugnet mot dygnets jobbigaste timmar.

– Max kommer hem och är trött efter skolan. Elias däremot har samlat energi hela dagen och vill leka och retas. Varje dag mellan klockan 14 och 16 är jag beredd att ringa chefen och säga att jag kommer tillbaka!

Artikelbild

Karolina och fyraårige Elias har hittat på mycket under tiden som Karolina varit ledig från jobbet.

Just konflikterna mellan barnen säger Karolina har varit det värsta med ledighetstiden. Tillsammans med bristen på social kontakt.

– När man var föräldraledig med en bebis kunde man ofta gå barnvagnspromenader med andra mammor. Nu är de inne i ekorrhjulet och orkar inte umgås på samma sätt.

Men nackdelarna vägs upp av fördelarna. Att inte ha några tider att passa. Kunna äta lunch när man vill. Hinna med sånt som man annars gör med andan i halsen.

Men någon hemmafru som städar, diskar och tvättar hela dagarna har inte Karolina Burell blivit. Och det gjorde hon klart för omgivningen redan från start.

– Jag bestämde mig för att hemmet inte skulle bli finare. Det var inte därför jag skulle vara hemma. Jag är en utemänniska, inte en hemmafru!

Nu är det snart dags att gå tillbaka till jobbet igen. Och det är med känslor av skräckblandad förtjusning.

– Jag är lite rädd att bli instängd. Men jag älskar att sälja grejer och är trygg med vad jag håller på med. Det ska bli jättekul att börja jobba igen.