I tisdags for Margit Urtegård, hennes man Pontus Wennerberg och deras två söner till Norge för att hälsa på sin dotter och det nyfödda barnbarnet. Vi sjutiden på fredagskvällen var de tillbaka i Strängnäs efter en lång bilresa. När de kommer fram till entrén till villan i Ulvhäll var det något som inte stod rätt till.

‒Ytterdörren stod öppen och bar tydliga märken efter en kofot, säger Margit Urtegård.

Polisen kopplades omedelbart in och kom inom bara några minuter. Inbrottet har sannolikt skett någon gång under fredagen, för alla andra dagar har Pontus Wennerbergs föräldrar varit till huset för att titta till det.

‒Det pratas så mycket om att samhället är på väg åt fel håll, men jag måste säga att polisen insats var både snabb och grundlig. Tjugo minuter efter att den första polisen var på plats dök teknikern upp och han arbetade med att säkra spår i flera timmar. Det kändes bra, säger Pontus Wennerberg.

Tjuvarna hade gått mycket noggrant tillväga och uppenbarligen tagit tid på sig i sin jakt på omsättningsbara värdesaker. Lådor i husets samtliga rum var genomsökta och flera guldsmycken saknades. Dessutom var alla julklappar borta.

‒Vi ger inte så många klappar men det vi ger är påkostade saker. Totalt handlar kanske om 15 paket med bland annat märkesjackor och andra dyrbara kläder, säger Margit Urtegård.

Ett köksfönster i villan stod också på glänt liksom altandörren och polisen misstänker att det var tjuvarnas förberedda flyktvägar.

‒Vi jobbar med grannsamverkan i området och vi har grannar i alla väderstreck, men ingen verkar ha märkt av något ovanligt. Under de 25 år vi bott här har vi aldrig varit utsatta för något inbrott, säger Margit Urtegård.

Hon säger att hon fortfarande är lite chockad och det är uppenbart att hon tagit väldigt illa vid sig av händelsen. Samtidigt är hon och familjen rörda och tacksamma för den värme och stöd som så många visat dem.

‒Folk har erbjudit oss att låna deras lediga sommarstuga eller bjudit in oss till julaftonsfirande. Vi har fått så mycket kärlek och stöttning av människor och det värmer något alldeles extra, säger Margit Urtegård.

Hon är tacksam över att familjens två innekatter fortfarande var kvar och vid god hälsa när de kom hem till brottsplatsen. Det är inte själva stölderna som hon tycker är det värsta, utan att någon har rotat runt och snokat i det finaste som familjen har – deras hem.

‒Som en av poliserna som var här sa: det är verkligen genomruttet att utsättas för något sådant här två dagar före julafton.

‒Visst ska vi försöka fira jul även i år men det blir långt ifrån hur vi hade hoppats på, säger Margit Urtegård.