Mannen, som är i 50-årsåldern, misstänks ha odlat cannabis hemma i sin bostad i Vingåkerstrakten. Han misstänks också för innehav av både hasch och amfetamin. Han greps i fredags morse och anhölls på eftermiddagen samma dag.

Det rör sig om tio cannabisplantor i olika storlekar, samt omkring 135 gram torkad cannabis, vikten inklusive papperspåsen, som narkotikan förvarades i, samt 20 gram amfetamin.

– Det är i ganska liten omfattning, av allt att döma för eget bruk, säger assistentåklagare Lukas Tigerstrand.

Det är inte alltid så att misstänkta för narkotikabrott häktas, men Lukas Tigerstrand förklarar varför han begärde – och fick – mannen häktad:

– Det var återfall i brott och ändå hyfsat stora mängder. 20 gram amfetamin motsvarar två eller tre månader i fängelse och haschet kanske en månad.

Mannen dömdes i maj i fjol till sex månaders fängelse, dels för narkotikabrott, dels för olaga vapeninnehav. Det handlade även då om att mannen odlat omkring 580 gram cannabis, och om innehav av ett hagelgevär, ett kulgevär och en revolver som han inte hade licens för. Han överklagade domen från Stockholms tingsrätt till hovrätten, som dock gick på tingsrättens linje och fastställde fängelsestraffet i september i fjol. Mannen hade rätt nyligen kommit ut ur fängelse när cannabisodlingen började om den här gången, enligt åklagaren.

– Så fort han släpptes började han odla igen. Om man döms och fortsätter med precis samma sak är det lagtrots, anser Lukas Tigerstrand.

Mannen häktades på måndagen i Nyköpings tingsrätt.