Vattenskola

Vid Stendörrens Naturum får deltagarna själva kika ner under ytan. Snorkel, cyklop och våtdräkt för de frusna lånas ut den 20 juli.

– Kunskapen är ofta dålig om hur det ser ut i naturen och kunskapen är ofta ännu sämre om havet än om skogen. Förhoppningsvis kan folk få upp intresset, kanske genom att besöka Naturums nya utställning, och själva utforska sitt eget skär, sa Östersjöinformatören Markus Nord när han höll i vattenskolan förra året.

Ta dig vatten över huvudet – utan att bli blöt

Livet under Östersjöns vattenyta visas upp på Stendörrens Naturum den 13 augusti. Landkrabbor behöver dock inte vara oroliga, det hela sker på land. Karl Svanberg från Länsstyrelsen visar filmer och berättar om livet i Östersjön.

Ö-vandring

En vandring behöver nödvändigtvis inte ske inne i de djupa Kolmårdsskogarna – en vacker sommardag är skärgården minst lika bra. Sörmlandsleden har bland annat sträckor på Sävö samt Femöre och Furön i Oxelösunds skärgård. För att ta sig ut till Furön kan man hyra en roddbåt vid gamla Oxelösund om man inte har tillgång till eget flytetyg.

På Ålö i Oxelösunds skärgård har Oxelösunds hembygdsförening gjort i ordning tre kortare vandringsleder.

– Här finns ett skärgårdshemman från 1743 som vi håller på att rusta upp. Det går bra att tälta här och ett av husen är alltid öppet. Här går det att gå in och laga mat om det skulle regna, berättar Folke Berglund vid Oxelösunds hembygdsförening.

Upplev skärgården – i höjd med vattenytan

Att ta sig ut i skärgården med kajak är inte bara mer miljövänligt än att åka motorbåt – du kommer även närmare naturen och skrämmer inte bort djuren lika lätt. Har du inte tillgång till en egen kanot finns ett flertal uthyrare längs med Sörmlandskusten eller kanotklubbar att söka medlemskap i.

Friluftsfrämjandet anordnar både korta och längre kajakturer. Under flera onsdagskvällar under sommaren har Nyköpingsavdelningen Helgö som utgångspunkt. Den 12 juli anordnas en hel dags paddling med naturguidning utanför Stendörrens naturreservat.