Genom Sverok har Lucy Jonsson, Cecilia Hällstrand och Sebastian Krantz fått en spelplan för att lära känna människor de annars aldrig skulle ha mött. Foto:

Sverok i Katrineholm: Vänner för livet och en skola i demokrati

Katrineholm

För fjärde året återvänder Sverok till Katrineholm för sitt riksmöte. Förbundet samlar människor från hela Sverige med spel som hobby.

Det finns inga långsamma transportsträckor eller dödtid med träsmak när Sveriges största ungdomsförbund Sverok intar Katrineholm och Safiren för sin riksmöteshelg. Diskussionerna går livliga, det finns en nerv och ett 100-procentigt fokus för att få ut så mycket som möjligt av tiden. En hjärnstorm där kompassriktningen är tydlig.

Med 101 000 medlemmar i 3 600 föreningar över hela landet är spelhobbyförbundet Sverok större än alla politiska ungdomsförbund tillsammans.

Chris Jonasson är ordförande i föreningen Malmö e-sport och ser spelhobbyförbundet Sverok som en viktig demokratiskola.

– Malmö är en segregerad stad och när vi började med barn-LAN var det mest vita medelklasskids med Macdatorer som kom. Nu har vi öppnat en lokal mitt i stan med ett helt annat klientel. Sverok betyder otroligt mycket för mig och vi jobbar inte bara med spelhobby utan med ungas rätt och möjlighet att organisera sig. Målet är att ge unga mer makt över sin fritid och Sverok är bra på att ge möjligheter och sedan backa undan.

Med sig till Katrineholm har Chris Jonasson ett stort gäng från föreningen. En av dem är Gal Teyar som är elva år och en av de yngsta motionärerna. Hans förslag om att Sverok ska hjälpa föreningar med bidrag för att kunna köpa in utrustning backas av många.

– Jag vill att alla ska få samma chans att spela. Det är viktigt för mig, för jag vet hur det känns. I min skola har alla de senaste grejorna, men det finns utrustning jag inte har, förklarar han.

Många av de som deltar i helgen berättar om samhörigheten, vilken viktig roll Sverok fyller. En av dem är Sebastian Krantz från Stockholm som går på riksmötet för tredje gången.

– Jag har fått vänner för livet genom Sverok. Här träffar jag människor jag aldrig skulle ha mött annars.

Att hålla ihop ett förbund med föreningar med allt från fem till 10 000 medlemmar kräver samordning. Det är Sveroks förbundsordförande Alexander Hallberg väl medveten om.

– Mångfalden i vår verksamhet och hur den bedrivs är vår största styrka och utmaning.

Sverok

Sverok samlar, utvecklar och sprider spelhobbyn och det handlar framför allt om rollspel, lajv, brädspel, figurspel, e-sport och LAN.