De tre fågelskådarna var på Nidingens fågelstation i förra veckan för att ringmärka fåglar. I lördags skulle de ha rest hem och fått avlösning, men den hårda blåsten hindrade dem att lämna ön, något som har uppmärksammats i lokala medier. På måndagskvällen var de fortfarande inblåsta.

Det blåser på och i morgon ser det likadant ut. Vi hoppas att vi kommer hem på onsdag, säger stationschefen Mikael Hake till TT.

Stormstyrka i byarna

Det blåste som värst under söndagskvällen, med nästan 20 meter i sekunden i medelvind och över 26 meter per sekund i byarna. Snipan som tar ringmärkarna till och från Nidingen klarar inte den hårda blåsten.

Det är också väldigt grunt runt Nidingen och det finns bara en liten ränna att gå in i. Är det västlig vind och höga vågor så slår man i botten med båten, berättar Mikael Hake.

Det går ingen nöd på de strandsatta ringmärkarna.

Vi har ju med oss lite extra mat så vi klarar oss. Och eftersom vi ibland stöter på det här problemet har vi nödproviant, ett skåp med konserver och sådant. Men det har vi inte behövt nalla av än, skrattar Mikael Hake.

Havsfåglar blåser in

Det är inte första gången som fågelskådare är inblåsta på Nidingen.

Nej, men det är faktiskt ovanligt att det blir så pass många dagar. Det kan bli en eller max två dagar. Jag har varit ute här varje år i nästan 40 år och jag har aldrig blivit inblåst så här länge, så det är väldigt ovanligt.

Att ringmärka är inte att tänka på. Näten som fåglarna fångas i kan inte sättas upp i den hårda vinden. Men västvindarna som håller de tre fångna på ön bjuder också på god underhållning.

När det blåser västvindar kommer havsfåglar som övervintrar ute på Nordsjön in mot västkusten. Havssula, stormfågel, liror och mycket labbar har vi sett och i ganska stora mängder. Vi hade nästan 500 havssulor som passerade en dag, berättar Mikael Hake.