Forskare oense om ekologisk mat

Ekologiskt eller ej? Debatten har varit stundtals hätsk den senaste veckan. På SLU är forskarna inte överens med varandra.

Sverige2014-11-29 07:00

I förra veckan släppte fyra forskare på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) en rapport där de skarpt ifrågasatte nyttan av ekologiskt jordbruk. Enligt forskarna ska ekologiskt jordbruk varken vara bra för miljön eller konsumenten - men framför allt ska det vara ohållbart på sikt då maten inte skulle räcka till jordens befolkning.

Reaktionen har inte låtit vänta på sig från ett flertal håll. Naturskyddsföreningen menar att SLU-forskarna har fel och hänvisar bland annat till 400 forskare som studerat frågan på uppdrag av FN och Världsbanken.

"Det är inte brist på mark till att odla mer ekologiskt som är den största utmaningen. I dag används hela 70 procent av jordbruksmarken för att föda upp djur och 30 procent av maten som produceras slängs. FN:s hungerexpert har ett råd till oss i den rika delen av världen: om vi vill göra något för alla miljontals svältande människor, så är det att äta mindre kött", skriver de på sin hemsida.

Inte heller inom SLU:s väggar är allt frid och fröjd. I en debattartikel i Svenska dagbladet menar en forskare och en professor vid SLU att ekojordbruket inte är problemet.

"Det är inte det ekologiska utan det konventionella lantbruket som givit upphov till de problem vi har i dag med snabb förlust av arter, bland annat pollinatörer, och bekämpningsmedelsrester i mat, grund- och ytvatten", skriver de.

Att de fyra forskarna som gav upphov till debatten skulle tycka att omsorg om miljön är trams är enligt deras egen utsago inte sant. De förordar ett miljömässigt hållbart lantbruk, men på något andra premisser. Bland anat förordar de ett "giftfritt kretslopp av växtnäring stad–land genom framställning av mineralgödsel ur avfall", och "förbättrade åtgärder för att förhindra växtnäringsläckage till yt- och grundvatten".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om