Mahmoud Nabil Alkhatib är en vänsterhänt vänsterpartist.

– Igår var världsdagen för alla vänsterhänta, säger han och ler.

Vi ses i partilokalen på Köpmangatan i Vingåker som vänsterpartiet delar med Miljöpartiet. Mahmoud Nabil Alkhatib ställer fram kaffe och flera sorters kakor. Han tänker mycket när han pratar och väljer sina ord omsorgsfullt.

Artikelbild

Mahmoud Nabil Alkhatib beundrar Mahmoud Darwish, palestinsk poet och nationalskald. Och Olof Palme, "Han var solidarisk med palestinierna och fattiga revolutionärer i hela världen."

– Den första hjälpen jag fick när jag kom till Sverige och Vingåker var faktiskt från Vänsterpartiet. De ordnade en svenskakurs som jag gick på innan SFI, säger han.

Integration är Mahmoud Nabil Alkhatibs hjärtefråga. Han återkommer ofta till hur viktigt det är att ge flyktingar och nysvenskar en effektiv start i Sverige. Han menar att bra språkutbildning och samhällsorientering i ett tidigt skede är avgörande.

– Vi vänsterpartister vill utveckla Vingåker och då behöver vi mer folk. Vi vill att de nyanlända och nysvenskar som kommer till Vingåker ska känna sig välkomna och stanna. För att de ska göra det behöver vi satsa på bra språkutbildningar, mötesplatser, barnomsorg och aktiviteter för dem, säger han.

Mahmoud Nabil Alkhatib har arbetat som handledare för kommunens projekt Ung integration. Det är en verksamhet för ensamkommande barn under 18 år.

Vi vill att de nyanlända och nysvenskar som kommer till Vingåker

Han arbetar också i sin presentbutik på Köpmangatan. På fritiden utbildar han sig inom sociala frågor och siktar på en universitetskurs om mänskliga rättigheter.

– På 1980-talet läste min pappa en bok om Olof Palme som han tyckte så mycket om att han delade ut den till människor i Damaskus, säger Mahmoud Nabil Alkhatib.

– Jag trivs bra i Vingåker. Det är en trygg plats och det är nära till allt. Mina barn kan själva ta sig till skolan, badhuset eller fotbollen, säger han.

Men Mahmoud Nabil Alkhatib är egentligen en storstadskille. Som son till palestinska flyktingar växte han upp i Syriens huvudstad Damaskus. Han utbildade sig till jurist och startade egen advokatbyrå.

– Jag kommer från en fattig familj och har många syskon. Som äldsta sonen förväntades jag hjälpa till att försörja familjen. Men universitetet är gratis i Syrien och jag kunde arbeta medan jag utbildade mig till jurist. Jag klarade det på fyra år, säger han.

När kriget i Syrien bröt ut bombades hans hem och senare kontoret där hans advokatbyrå låg.

– Då blev jag rädd för mina barns liv, säger han.

Det är viktigt att det finns människor som förstår hur det är att vara asylsökande

Mahmoud Nabil Alkhatib och hans fru beslutade sig för att lämna sitt hemland och fly till Sverige. Först åkte de via Egypten till Italien. De var 80 personer som trängdes i en liten båt som åkte över Medelhavet. Det tog över en vecka innan de nådde Italien.

– Det var svårt. Jag kunde inte sova på hela resan och frågade mig själv "vad utsätter jag mina barn för egentligen?".

På grund av sina erfarenheter vet Mahmoud Nabil Alkhatib hur viktigt det är att politiker förstår de flyktingar som kommer till Sverige och vill etablera sig här. För att integrationen av nyanlända ska vara effektivt behöver samhället använda de rätta verktygen.

– Det är viktigt att det finns människor som förstår hur det är att vara asylsökande. De behöver få känna trygghet och säkerhet och träffa människor som kan hjälpa dem på rätt sätt, säger han.