Anna Lindner tillhör den växande skara som odlar egna grönsaker och helst lagar mat av råvaror från närområdet. Men den som vill köpa närodlat upptäcker snart att det oftast är betydligt dyrare än motsvarande importerat, och att tillgången dessutom är begränsad.

– Svenska lantbrukare måste kunna leva på sin produktion. Nu går svenska gårdar i konkurs medan vi importerar vår mat.

Utvecklingen väcker obehagliga frågor, tycker Anna Lindner.

Artikelbild

Anna Lindner (C).

– Vad händer med Sverige och med Vingåker om vi en dag inte kan importera vår mat från andra länder och inte har tillräckligt med egen livsmedelsproduktion? Det är ett krisscenario som vi måste börja ta på allvar.

– Det borde vara en självklarhet att vi kan producera vår egen mat.

Den gångna sommaren gjorde ändå att många fick upp ögonen för problemet och för hur sårbart svenskt lantbruk är.

– Det är bra att fler börjar fundera, men egentligen är det tragiskt att det ska till en värmebölja för att vi ska förstå.

Även om det finns en växande vilja bland konsumenterna att stödja svenska lantbrukare genom att köpa svenskt så är det inte tillräckligt för att få en förändring, säger hon.

– Storköken måste gå i täten och köpa större andel närproducerat. Visserligen styrs deras inköp av upphandlingsregler, men det betyder inte att man alltid konsekvent måste gå på lägsta pris. Det går att vikta pris mot miljöaspekt.

[fakta nr="2"]

Anna Lindner försöker leva som hon lär och välja svenskt och närodlat i affären. Men hon har full förståelse för att alla inte har ekonomiska möjligheter att göra det valet.

– Jag förstår den som väljer det som är billigast eftersom det är enda chansen att få pengarna att räcka till.

– Men egentligen är det obegripligt att spanska grönsaker som transporterats långa vägar kan vara billigare än svenska som växt alldeles i närheten.

Livsmedelspolitiken och landsbygdsfrågorna var tungt vägande skäl för att engagera sig i kommunpolitiken. Men det finns fler.

– Jag är utbildad sjukgymnast och har arbetat inom rehab och omsorg hela mitt yrkesliv, säger Anna Lindner som i dag är enhetschef inom äldreomsorgen.

– Jag ser vilka utmaningar som finns inför framtiden, inte minst med tanke på personalbristen. Hur ska vi få folk att välja att arbeta inom vård och omsorg? Det är en av de viktigaste frågorna vi har att tampas med.

Anna Lindner tycker sig märka en ökande oro för tryggheten när man blir äldre, även i Vingåker. Hon medger att hon känner den själv ibland.

– Alla blir äldre och kommer att behöva stöd och hjälp. Människor som slitit hela livet vill veta att de kommer att få ett värdigt omhändertagande.

Det blir inte lättare av att kraven på den som arbetar inom äldreomsorgen är högre än någonsin.

– Vårdtyngden ökar och flera av våra patienter är multisjuka, många med demenssjukdom. Det kräver personal med specialistkompetens, inte minst bland undersköterskor. Det går inte att fylla på vakanserna med folk från gatan.

Centerpartiets lösning för Vingåker är internutbildning.

– Vi måste ta vara på den befolkning vi har. Det gäller även nysvenskar, som måste få kontinuerlig undervisning i svenska för att komma in i yrket.