– För närvarande pågår inga förhandlingar mellan Svensk Pilotförening och Ryanair. Medlingsinstitutet är ju inkopplat sedan förra veckan med anledning av den varslade konflikten. Men tyvärr har medlaren inte lyckats komma i gång med medlingen och det beror helt enkelt på att Ryanair vägrar fortsätta träffa SPF med de företrädare som vi väljer, säger Martin Lindgren, ordförande för SPF, till Sveriges Radio Ekot.

De svenska piloternas strejk på fredag är den femte endagarsstrejken inom företaget på kort tid. Och det är första gången som bolaget inte täcker upp med piloter från andra länder.

– Även piloter i Belgien och Irland strejkar samtidigt och vi har också kollegor i Tyskland och Nederländerna som har röstat för att gå i strejk. Ryanair har ganska många fackföreningar som man inte kommer överens med just nu, och då blir det svårare för dem att täcka upp på alla de baser där det kommer att strejkas på fredag, säger Martin Lindgren.

Ryanairs svenska piloter saknar rätt till bland annat avtalspension, sjukersättning och svenska arbetstidsregler, och vill teckna kollektivavtal med arbetsgivaren.

Totalt rör det sig om 22 inställda avgångar och ankomster till och från Skavsta flygplats utanför Nyköping på fredag. Passagerare har erbjudits pengarna tillbaka eller ombokningar.

Wizz Airs flyg påverkas inte och ska gå som vanligt, meddelar Skavsta på deras hemsida