Det har precis varit möte med utbildningsdepartementets tre ministrar, förklarar Caroline Helmersson Olsson under den korta promenaden tillbaka till riksdagshuset. Den här veckan diskuterades forskningspropositionen som snart ska klubbas. Det handlar om hur pengar ska fördelas och vilka forskningsområden som ska prioriteras de kommande fyra åren.
– Det är lite skillnad nu när vi sitter i majoritet, lite mer att göra, säger Caroline Helmersson Olsson.
Utanför riksdagen springer vi på gymnasieminister Aida Hadžialić.
– Min bästa minister, säger Caroline Helmersson Olsson med ett leende.
– Min bästa ledamot, får hon till svar.
Det har gått nästan tio år nu sedan undersköterskan från Vingåker kom in i riksdagens hetluft. 2007 tog hon över Göran Perssons stol när han hastigt avgick som riksdagsledamot. Persson är nog fortfarande lite sur, förresten, för den där kommentaren, berättar hon.
– Jag minns att det var en fredag och jag trodde inte det var sant när Expressen dök upp hemma i Vingåker. När de frågade vem jag var svarade jag: "jag är också tjock och kommer från Vingåker".
Vi kryssar mellan skolklasser på studiebesök för en rundtur i maktens korridorer, i jakt på utlovade Vingåkerskopplingar. Vid den grandiosa trappan som utgör ingången till den gamla andrakammaren, som i dag används vid Socialdemokraternas gruppmöten. Delar av den marmorn i den vackra trappan ska komma från Marmorbyn, berättar Caroline Helmersson Olsson. En annan given Vingåkerskoppling är en svart byst föreställande Göran Persson, som står i samma rum jämte statyer av bland andra Olof Palme och Tage Erlander.
– Ja det är ju mina killar allihop här nästan.
Caroline Helmersson Olsson har liksom många andra socialdemokrater tagit den fackliga vägen in i politiken. Under arbetet som undersköterska på Humlegården i Vingåker engagerade hon sig i kommunal. 2003 fick hon anställning som ombudsman på Socialdemokraterna centralt.
Ända sedan 2007 har hon suttit i utbildningsutskottet, men det var ingen självklarhet från början. Önskemålen om arbetsmarknadsutskottet eller socialutskottet hörsammades inte.
– Först tänkte jag att nej, inte utbildningsutskottet. Men de ville ha någon med min bakgrund där. Nu kan jag inte tänka mig något viktigare eller roligare än att få jobba med skolfrågor.
Förutom det tidskrävande jobbet som ledamot är Caroline Helmersson Olsson även Socialdemokraternas kvittningsman, den som kvittar frånvaro med oppositionen inför voteringar. Hon jobbar fortfarande fackligt och har politiska uppdrag lokalt i Sörmland. När det inte är möten, debatter och voteringar i riksdagen vill man som ledamot vara ute och träffa väljare i sin valkrets, förklarar hon
– Jag är en grovjobbare, inte den som står i talarstolen varje dag. Jag gillar att föra in fackliga frågor i politiken.
Några oceaner av fritid blir det inte när veckorna summeras.
Hur länge orkar man jobba såhär intensivt?
– Så länge det är kul och man tillför något tror jag att man kan hålla på, men visst funderar man över det där. Jag har inte tänkt färdigt om nästa mandatperiod än, men jag känner att det behövs lite seniora tanter på det här stället.
Vad skulle du göra om du hade lite mer ledig tid?
– Umgås med nära och kära, och bara ta det lugnt. Tänk att bara att få läsa en skönlitterär bok istället för alla dessa förbaskade handlingar.
Det politiska klimatet i Sverige har präglats starkt av flyktingkrisen det senaste året. Regeringen, det vill säga Socialdemokraterna och Miljöpartiet, har fattat flera beslut som de själva beskriver som tuffa. Valet att införa gränskontroller är ett exempel som fått stor uppmärksamhet.
– Det är klart att det är oerhört jobbigt att fatta sådana beslut, men tyvärr tror jag att det är nödvändigt.
Hur märks det politiska läget av i din vardag?
– I ett normalt läge hade flyktingfrågor hanterats av socialutskottet och Migrationsverket, men det här är inget normalt läge. Alla delar av politiken är involverade, det är en väldigt speciell situation.