När mörkret har sänkt sig över Safiren i Katrineholm söndagen den 28 oktober är det dags för årets författare på Litterär afton att inspirera, beröra och roa. Aftonen arrangeras som vanligt av Katrineholms-Kuriren i samarbete med Hjalmar Petterssons bokhandel.

Bland årets författargäster finns alltså paret bakom pseudonymen Lars Kepler: Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril.

Bara en dryg vecka före Litterär afton kommer deras sjunde bok om Joona Linna, en bok som självklart är efterlängtad; Lars Keplers böcker har sålt i mer än elva miljoner exemplar världen över. Namnet på nya romanen blir "Lazarus" och den inleds med att polisen gör en förfärlig upptäckt i en frysbox.

Artikelbild

Bakom pseudonymen Lars Kepler finns Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril. Deras sjunde bok om Joona Linna kommer i oktober, strax före Litterär afton i Katrineholm där de är två av författargästerna den 28 oktober.

Till Safiren kommer också den omåttligt populära och prisbelönta matbloggaren Zeina Mourtada, vars bok med samma namn som bloggen, "Zeinas kitchen" nyligen utkom. Hon har ofta kunnat ses i TV4:s "Nyhetsmorgon" och jobbar också som lärare på Fryshuset i Husby där hon håller matlagningskurser för ungdomar.

Hennes mat är en blandning av svensk husmanskost och mat från världens alla hörn och Katrineholmspubliken kommer att få höra mer om Zeina Mourtadas matglädje.

Helena von Zweigbergk blir ännu en av gästerna på Litterär afton. Författaren, journalisten och programledaren von Zweigbergk har både vunnit "På spåret" och hörs i "Spanarna" i P1, och hon har många trogna läsare.

För två år sedan kom romanen "De behövande" och i oktober ges "Totalskada" ut. Den handlar om ett par i ett långt äktenskap som inte riktigt vet var de har varandra när barnen har flyttat ut. Men så sker en katastrof som ställer allt på sin spets.

Artikelbild

Zeina Mourtada kommer till Litterär afton.

Jonas Hassen Khemiri syns mycket just nu, då hans nya roman "Pappaklausulen" just har kommit. Hassen Khemiri fick ett stort genombrott med "Ett öga rött" och är flerfaldigt prisbelönt, inte minst för "Allt jag inte minns" för vilken han tilldelades Augustpriset 2015.

"Pappaklausulen" handlar om familjehemligheter, konflikter och kärlek, om en pappa som övergav sin familj men som plötsligt återvänder till Sverige och vill återuppta kontakten.

Artikelbild

Jonas Hassen Khemiris "Pappaklausulen" har just utkommit.

Sist ut i den här presentationen, men först ut i Safiren, blir Niklas Källner. Tv-publiken känner honom väl från "Skavlan" i SVT och just nu från "Arvinge okänd" där han tillsammans med Kattis Ahlström letar efter personer som har rätt till ett arv.

I år har han gett ut boken "Och bilen går bra?" som helt enkelt handlar om konsten att kallprata. Med sin personliga humor berättar han anekdoter från kallpratssituationer såväl som historier från världspolitikens kallprat. Han ger också tips om samtalsämnen i stela situationer, för den som inte är så bra på att prata om vädret – eller om bilen går bra.

Artikelbild

Niklas Källner är expert på kallprat.

Som om detta inte vore nog kommer gitarristen Nicklas Boman att stå för underhållningen på Litterär afton i år. Han är född och uppvuxen i Katrineholm och har på senare år fått stor uppmärksamhet för sitt musicerande.

Han spelar bland annat med bandet Highlights och var förra året finalist i The International Young Talents Competition. Närmast kan han ses och höras som gästsolist i Katrineholms symfoniorkesters första konsert för spelåret, den 29 september.

Artikelbild

Helena von Zwiegbergk är en av gästerna.

Dessutom ska Katrineholms-Kurirens kulturpris delas ut under aftonen i Safiren, till en person som gör betydande insatser för kulturlivet i Katrineholm eller Vingåker.

Som vanligt inleds LItterär afton med en måltid, och under kvällen blir det också boklotteri.