Behovet av en ny matta har funnits länge och en större renovering av bibliotekshuset var planerad till 2020. Men redan i höst är det meningen att biblioteket också ska bli ett så kallat digidelcenter.

– Vi har försökt få till ett mattbyte innan det och helt plötsligt så fanns det en möjlighet, säger bibliotekschef Ulla Solsmo.

Biblioteket stängdes i slutet av maj, och efter att all inredning, böcker och tidskrifter flyttats fick golvläggarna tillträde till lokalen förra veckan. Det är den stora delen av biblioteket som rymmer skönlitteratur, utlåningsdisk och programverksamhet som får ny matta.

Artikelbild

| Bibliotekschefen Ulla Solsmo konstaterar att en första bit av den nya mattan har lagts på plats.

– Det är en helt vanlig, ljus plastmatta som ska läggas, säger Solsmo.

Vingåkers kommun är en av 15 kommuner som har fått pengar för att kunna bli ett digidelcenter för att öka den digitala delaktigheten bland invånarna.

– Det är fortfarande en halv miljon människor som inte använder internet, och en miljon är sällananvändare.

300 000 kronor har kommunen fått av Internetstiftelsen för att komma igång med verksamheten. Pengarna ska användas till bemanning sex timmar i veckan. Dessutom ska inköp göras av möbler, surfplattor, datorer och en smartboard, en stor skärm som fungerar som whiteboard, projektor och surfplatta i ett.

Artikelbild

| Tidningsläsarna hänvisas till badhuset under renoveringstiden.

– Vi ska också använda pengarna för att göra bås där man kan sitta i fred om man vill skypa eller spela in en podd till exempel.

Tanken med det digitala centret är att det ska vara drop in och att besökarna ska kunna få hjälp med hur man använder digital teknik.

Artikelbild

| Mattbytet är ett första steg för biblioteket att ett digidelcenter berättar Ulla Solsmo.

Under tiden som golvbytet pågår fungerar rummen, som i vanliga fall rymmer fack- och Vingåkerslitteratur, som lagerutrymme. I samband med att böcker packades i kartonger har det också gallrats lite extra bland titlarna. Ett arbete som pågår hela tiden.

– För att kunna köpa in nya böcker måste vi gallra ut gamla. Det var verkligen knökfullt i hyllorna.

Artikelbild

| Överallt är det packlådor med böcker och tidskrifter.

Många besökare kommer till biblioteket för att läsa dagstidningar. De hänvisas under ombyggnaden till badhusets entré.

Om allt går planenligt kommer biblioteket åter att öppnas måndagen den 1 juli. Invigning under pompa och ståt blir det inte förrän digidelcentret är klart i höst.

Till stor del kommer besökarna att känna igen sig.

– Vi kommer att ta bort några tidskriftshyllor och kanske en disk, säger Ulla Solsmo.