Malmabygdens folkdanslag har tvingats lägga ner sin verksamhet på grund av för få unga dansare. Därmed blir det ingen spelmansstämma i Malmköping på söndagen efter midsommar. Det blir i stället Julita-stämman på Julita gård som får hålla spelmannaställningarna i trakterna.

På midsommardagen är det dags och i år fyller spelmansstämman i Julita hela 90 år. Som KK berättade efter förra årets stämma har arrangerande Södermanlands spelmansförening tagit nya grepp de senaste åren för att locka en bredare publik som också kan få chansen att lära sig lite nytt.

Under förmiddagen väntar en låtstuga med riksspelmannen Christina Frohm, med musik ur Sörmlands låtskatt. Det blir danskurs med Bert Persson och musik med riksspelmännen Pär och Marianne Furå och Robert Persson.

Sedan fortsätter aktiviteterna på Julita gård. När det börjar dra sig mot lunchtid blir det traditionellt buskspel vid Skansenstugorna och så småningom en spelmanskonsert i museibyggnaden där unga folkmusiker står i fokus.

Efter en stämma i museet med allspel ska det bli visstuga i Bäckstugan med Adela Björn. Den som vill spela upp till dans på dansbanan kan göra det hela dagen, till tonerna av bland annat lokala låtar som Julita nya brudmarsch. Under kvällen fortsätter musiken och dansen med spelmansfest i Bäckstugan.