Årets kosläpp börjar närma sig. För många besökare ett säkert tecken på att våren har kommit, och för lantbrukarna runtom i landet ett bra tillfälle att visa upp sin verksamhet för allmänheten.

Kosläppen har vuxit till stora publika händelser, men det är inte bara nyfikna besökare som har fått upp ögonen för arrangemangen.

I Gästrikland har alla kosläpp på Arlas gårdar ställts in efter hot från djurrättsaktivister. Bönder i Dalarna och Hälsingland har också hotats och i vissa fall kommer arrangemanget att övervakas av polis. I Sörmland märks det att hoten i norra Sverige präglar årets kosläpp. Vissa bönder vill gärna slippa all form av publicitet inför årets utsläpp. På Öknaskolan utanför Nyköping planerar man däremot att släppa ut korna som vanligt.

– Vi har inte mottagit några hot och hoppas kunna genomföra det som planerat, säger Emma Söderberg, kommunikatör på Öknaskolan.

Samtidigt har man ändrat en del på rutinerna.

– Med tanke på vad som händer runtomkring som oss. Vi har ladugården och alla djurhus stängda, men det är inte bara på grund av djurrättsaktivister utan även för smittorisken. Det går mycket virus bland hästar just nu, då vill vi inte riskera något.

Christina Winblad som driver Womtorps lantbruk utanför Eskilstuna är väl medveten om att kosläppen kan vara måltavlor för djurrättsaktivister. I fjol dök ett antal personer upp för att störa evenemanget på gården.

– De ställde upp sig med plakat och delade ut material så vi tillkallade polis för att få hjälp. De allra flesta besökarna märkte nog inte ens att de var här, men några blev upprörda, säger hon.

Närmare 3500 besökare kom i fjol och Christina Winblad kände visst obehag över att ett fåtal aktivister kunde röra sig på området utan att de kunde ha koll på vad de företog sig. Årets kosläpp tänker man däremot genomföra som planerat.

– Vi vill inte vika ner oss och som vi bedömer i dagsläget så kör vi som tidigare. Även om det skulle ske något i samband med kosläppet så hoppas vi att de som kommer i ett annat syfte kan ha en trevlig dag.

På Öknaskolan ser man kosläppet framförallt som en möjlighet att visa upp sin verksamhet. Christina Winblad på Womtorps lantbruk resonerar på samma sätt.

­– Vi vill visa hur svenska kor har det, hur vi sköter vår verksamhet och vad vi står bakom. Inte som något reklamjippo, jag hoppas kunna förmedla information.