Vildsvin nu oftare en möjlighet än ett problem

Sörmland har haft vildsvin i hundratals år, men antalet har varierat stort. Nu märker länsstyrelsen att rapporterna om skador efter djuren minskar – och det har flera orsaker.

Sörmland2016-09-08 08:46

– De senaste 15 åren har vildsvinen ökat och spridits över fler områden. Men nu börjar jägarna att lära sig jaga på ett annat sätt, säger Johan Varenius på länsstyrelsen.

Unga vildsvin kan jagas året runt. Vuxna djur får jagas tio månader om året.

Allt fler ansöker också om att under skyddsjakt få använda rörlig belysning. Vildsvin är det enda klövvilt där man har tillåtelse till det.

– Vi är generösa med tillstånd. Och det är markägaren själv som bedömer om vildsvinen orsakar skada. I så fall får de jagas, säger Varenius.

Snart ansöker jägaren Roland Blom för tredje året i rad tillstånd för jakt med rörlig belysning. Han är verksam i Strängnäs syd älgförvaltningsområde och ser stor skillnad i hur framgångsrik vildsvinsjakten är.

– För tre fyra år sedan hade vi ingen kontroll. Vi försökte med åtelbelysning, men det var inte säkert att de gick dit. Det är inte mycket som lockar grisarna från vetet under den perioden. Då fick man förlita sig på att jaga i månsken och det är inte alltid så lätt.

Eftersom det nästan alltid är kolmörkt när djuren är ute i spannmålen är det avgörande att få använda rörlig belysning.

– Lamporna är helt suveräna. Och grisarna är intelligenta, så skjuter man ett djur springer de andra därifrån och håller sig undan. Det kan vara tomt i flera dagar.

Roland Blom håller med om att jakt på just vildsvin är helt annorlunda än annan jakt.

– Det är inte så vanligt att jaga på natten. Och djuren kommer nästan alltid springande, så man måste vara snabb.

Även om skadorna har minskat betydligt så har Johan Varenius all respekt för att problemen är stora på enstaka håll.

– Lokalt kan brukare råka ut för stora skador och det är tråkigt och beklagligt för enskilda. Men generellt går vildsvinen hyfsat bra att kontrollera nu, det finns fler möjligheter att skjuta av.

Eftersom stammarna varierar stort både över länet och år från år är det svårt att inventera viltet och att hålla stammen på en lagom nivå.

– Gynnsamma år med milda vintrar och mycket ekollon blir djuren fler. Så vi kan vänta oss att stammen i Sörmland kommer att öka de närmaste åren.

Länsstyrelsen arbetar nu med att ta fram en ny samförvaltningsplan där alla arter ska ingå, eftersom de påverkar varandra.

En viktig uppgift som länsstyrelsen lyfter fram är att få fler att se vildsvinet som resurs. Deras bökande är avgörande för ett antal växter som kräver störning i markskiktet för att gro. Dessutom får den sörmländska jakten ett uppsving och fler kan ta del av det i mångas mening delikata köttet.

Men ett hinder i att få fler att äta vildsvinskött är att jägare inte kan sälja köttet vidare utan att gå via en vilthanteringsanläggning.

Anledningen är risken att bli smittad av trikiner, som är ovanligt men kan finnas i grisköttet.

– Alla jägare, vill jag påstå, tar trikinprover och skickar in. Efter ett dygn får man besked, säger jägaren Roland Blom.

Han tycker att det skulle räcka att jägaren själv skickar in provet för att få sälja det. Själv äter han mycket vildsvinskött i alla former: rökt som pålägg, stekar och köttfärs.

– All jakt är rolig, men visst kan man bli lite trött om man sitter ensam många nätter på vildsvinsjakt. Det gäller att man byts av.

HYLLNOTIS: 360 trafikolyckor med vildsvin skedde i Sörmland år 2013. Målet är att det ska vara högst 250 olyckor per år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om