Vård i hemmet inte bara palliativ

Om en patient ska få sjukvård i hemmet avgörs i en bedömning av patientens tillstånd och behov, och av om det finns förutsättningar att erbjuda en god och säker vård i hemmet.

Sörmland2015-07-07 19:00

Det är en del av svaret på en av de frågor som Katrineholms-Kuriren ställt till hälso- och sjukvårdchefen i Sörmlands landsting. När vården är omfattande utses en fast vårdkontakt och man gör en samordnad individuell vårdplan. Ytterst är det en läkarbedömning, förklarar Svante Nyberg i ett mejlsvar.

Just samordningen är en av de många punkter som föräldraparet Ingela och Henrik Norsell tagit upp med landstinget i sin kamp för att få stöd och sjukvårdshjälp i hemmet till sin svårt sjuka son Elliot som Kuriren berättade om häromdagen.

– Vi beklagar djupt om familjen upplever att samordningen varit bristfällig. En fortsatt diskussion om vad som kan göras och förbättras måste föras mellan anhöriga och de som är direkt inblandade i patientens vård, säger Svante Nyberg.

– Då flera olika enheter och personer berörs ansvarar landstinget för att patienten ska erbjudas en samordnad individuell vårdplan och en fast vårdkontakt. Även om sådana finns måste arbetet hela tiden följas upp och utvärderas, så att fel och brister kan avhjälpas.

Vad gäller om det finns avancerad sjukvård i hemmet för barn i landstinget Sörmland svarar Svante Nyberg att det finns möjlighet till detta. Korrekt begrepp i dag är SSIH, specialiserad sjukvård i hemmet.

– Det rör sig om få barn med sinsemellan olika tillstånd och behov, och vården anpassas från fall till fall för att hitta den bästa lösningen.

Finns det palliativ vård av barn i hemmet?

– Ja, vård i livets slutskede ingår i den specialiserade hemsjukvårdens uppgifter.

För att få avancerad sjukvård i hemmet, krävs det då att det är frågan om palliativ vård?

– Nej, den specialiserade hemsjukvården ska utgå från patientens behov och om vården kan erbjudas på ett säkert sätt.

Inom sjukvården finns en rörelse att patienterna ska vårdas mer och mer i hemmet i stället för på sjukhus. Hänger utvecklingen med på alla områden?

– Landstinget arbetar målmedvetet för att ingen patient ska behöva vistas på sjukhus i onödan. Detta gäller patienter i alla åldrar. Målsättningen ställer både krav på allmänna effektiviseringar, men skapar också ett behov av att utveckla vården med nya arbetssätt. Genom att lära oss av vad andra gör kan vi öka vår gemensamma kompetens för patienter i alla åldrar att vårdas i hemmet på ett medicinskt säkert sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om