Uppmaningen: "Lägg på om doktor Lundgren ringer!"

Lita inte på doktor Lundgren, eller doktor Johan, om han ringer dig. 
Mannen är en bedragare och försöker bara lura av dig pengar.
– Ett så otroligt lågt sätt, säger Lars-Gunnar Svensson, säkerhetschef på Region Sörmland.

Region Sörmland begär aldrig att du ska hämta bankdosan eller identifiera dig med bank-ID under ett samtal med vårdpersonal.

Region Sörmland begär aldrig att du ska hämta bankdosan eller identifiera dig med bank-ID under ett samtal med vårdpersonal.

Foto: GA-arkiv

Sörmland2025-04-05 16:25

Han presenterar sig som "doktor Lundgren" eller "doktor Johan" och säger sig ringa från ett sjukhus eller en vårdcentral. Han är vänlig, väldigt serviceinriktad, tar sig tid och vill hjälpa dig med din pågående vårdkontakt, alternativt med dina mediciner.

Och så välkomnas du till en stor hälsoundersökning, med röntgen och allt. Doktor Lundgren är förstående, samtalet kan bli långt, kanske uppemot 20 minuter, för nu äntligen ska du få den hjälp du behöver. "Nu bokar vi in dig! Har du bank-ID?"

– Det är ju så lågt och så svagt att ge sig på äldre människor på det här sättet. Är man mellan 75 och 80 år då har man en pågående läkarkontakt och/eller äter mediciner. Kanske är en remiss på väg från en vårdinstans till en annan. Alla som blir uppringda berörs av mannens frågor och erbjudanden. Han spelar på känslor och försöker skapa en personlig kontakt.

Det säger Region Sörmlands säkerhetschef Lars-Gunnar Svensson. Till honom kopplas nu människor dagligen från regionens växel, när de ringer för att höra om det verkligen varit en av sjukhusets läkare som just hört av sig. 

undefined
Bland annat har invånare i Katrineholm varit måltavla för "doktor Lundgrens" framfart. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

– Vi gör aldrig någonsin på det här sättet. Ingen regionanställd ber dig att använda bank-ID, din bankdosa eller vill ha numret eller koden till ditt betalkort under ett samtal. Alla tre varianterna används i de här bluffsamtalen. De har i perioder pågått ett drygt år men har eskalerat under 2025 och flyttas nu snabbt runt från stad till stad i länet.

Den här veckan har säkerhetsavdelning fått vetskap om ett tiotal bedrägeriförsök bara i Eskilstuna. Förra veckan låg bedragarens fokus på Trosa och dessförinnan har invånare i Strängnäs, Nyköping och Katrineholm varit måltavla för "doktor Lundgrens" framfart. 

Lars-Gunnar Svensson uppskattar att 90 procent av alla han pratat med blivit misstänksamma direkt och avbrutit samtalet. Men ett antal personer har gjort som bedragaren sagt och fattat misstanke när de sedan avslutat samtalet och börjat fundera. Häromdagen blev han uppringd av en kvinna vars man satt i pågående telefonsamtal med den falska läkaren. 

Kvinnan hade blivit misstänksam och när hon ropade till maken att säkerhetschefen varnade avslutade bedragaren snabbt samtalet.

– Koden till bankkortet hade han redan fått, men banken hann stoppa transaktionerna i tid. Vad jag vet har ingen ännu blivit av med pengar. I några fall har banken med nöd och näppe hunnit gripa in. 

undefined
"Vi pratar aldrig aldrig om bankuppgifter och kortuppgifter under telefonsamtal. Det här handlar om organiserad brottslighet, människor utan moral, empati och medmänsklighet." Det säger Lars-Gunnar Svensson, säkerhetschef Region Sörmland, med anledning av det eskalerande

Men, med tanke på hur många samtal säkerhetschefen får misstänker han att det finns ett mörkertal här. 

– Folk skäms för att de går på bluffen, alla berättar inte och alla polisanmäler kanske inte heller. Men tveka inte att ringa polisen om du utsatts för den här bedragaren.

Lars-Gunnar Svensson uppmanar också alla som blir minsta tveksamma under ett samtal med någon som säger sig ringa från regionen att be om namn, titel och arbetsplats. Be sedan om att få ringa upp igen via regionens växel 016 - 10 30 00.

Angelica Forsberg på Polisens region Öst känner inte till de specifika bedrägerisamtalen i Sörmland och behöver tid på sig för att undersöka eventuella anmälningar mot bluffläkaren.

Men hon kan uttala sig om äldrebedrägerier i allmänhet:

– Det här är en otroligt ful typ av brottslighet som blir allt mer förfinad. Via nätet är det enkelt i dag att ta reda på mycket om tilltänkta offer. Tillvägagångssätten är olika men bedrägeriförsöken sker ofta i kluster, bedragaren tar en stad i taget – vilket tydligen sker här. Bra att allmänheten varnas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!