Upphandling av färdtjänst klar

Sex transportörer får dela på uppdraget att utföra Serviceresor och Tuwa är inte ett av dem.

Sörmland2014-10-29 12:21

Nu är upphandlingen av Serviceresor, det vill säga färdtjänst och sjukresor klar. Av de 19 anbud som kom in har nu sex transportörer tilldelats uppdraget. Nuvarande transportören Tuwa lämnade två anbud; moderbolaget Tuwa intressenter, baserat i Skåne och Tuwa Specialtransporter AB, baserat i Katrineholm. Inget av dem fick dock uppdraget.

– Dels så uppfyllde de inte skallkraven i anbudsförfarandet, de hade inte lämnat ett komplett anbud. Vi har också valt att åberopa innevarande situation där det vid upprepade tillfällen framkommit allvarliga fel, både när det gäller yrkesutövningen och avtalsskyldigheter, säger Helena Ekroth, chef på Sörmlands kollektivtrafikmyndighet som fått i uppdrag av landstinget och kommunerna att sköta upphandlingen.

Vad har ni lärt er efter resultatet av den förra upphandlingen och alla turer kring Tuwa?

– Den stora skillnaden i det nya förfaringsunderlaget har varit att vi haft ökade kvalitetskrav generellt. Alla underleverantörer ska godkännas av oss och alla förare måste genomgå en utbildning för att kunna bemöta resenärer med särskilda behov. Därefter blir de certifierade. Det får inte finnas en förare som kör en meter utan certifiering, säger Helena Ekroth.

Utbildningen ska göra resorna säkrare för resenärerna och arbetet tryggare för förarna. Nu finns ett samlat grepp kring transportörerna, som inte funnits förut, menar Helena Ekroth. Redan vid kontraktsskrivandet ska myndigheten ha ett samarbete direkt med underentrepenörerna, som ska uppfylla samma krav som transportören. Och kontrollen ska skärpas.
– Förutom stödjande ska vi även vara en kontrollerande part, vi ska ha en mer aktiv roll i avtalsuppföljandet, säger Helena Ekroth.


Kommer det att inrättas särskilda tjänster för det?

– Det kommer att finnas särskild personal som har väldigt lite annat i almanackan.
Ett nytt krav i upphandlingen var att taxibolagen måste betala löner i nivå med taxiförarnas kollektivavtal.
– Kvalitet kostar det vet vi och det kommer att bli ungefär tolv procent dyrare nu, säger Christina Södling (S) ansvarig politiker i landstinget.
Du har tidigare varit kritisk till att ha underentrepenörer.
– Man måste lyssna på branschen och nu har vi gjort klart och tydligt vad som gäller från början och har en dialog även med dem. Följer de inte vår överenskommelse har de brutit avtalet. Vi har helt klart gjort vad vi kunnat och jag ser med tillförsikt framåt, säger Christina Södling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om