Denna topplacering i riket lyfts nu i en interpellation i landstingsfullmäktige.
I våras rapporterade Katrineholms-Kuriren och andra medier om den undersökning som tidningen Dagens samhälle gjort, och som visade att Sörmland och Dalarna hade flest antal anmälningar i hela Sverige räknat per tusen invånare.
Från patientnämnden och från andra landstingsföreträdare framhålls det att patientnämnden har förbättrat informationen och tillgängligheten om och till sin verksamhet, och att det är en orsak till placeringen och till ett ökat antal anmälningar.
– Att Sörmland har mest i landet är en sanning med modifikation, säger Anna Wångmar, chef för patientnämndens kansli, och pekar på att undersökningen räknar per tusen invånare.
Antalet steg med nio procent 2013. Året innan var ökningen 16 procent.
– Förra året hade vi 1 320, en ökning med nio procent jämfört med 2012, då det var 1 199 klagomål som kom in.
I år verkar 2013 års nivå hålla sig.
– Vi ligger väldigt identiskt med samma period förra året, säger Anna Wångmar.
Hon använder inte ordet anmälningar. Det handlar om klagomål och synpunkter säger hon. Helst ska klagomålen lämnas in skriftligt till patientnämnden från patienter och anhöriga som fyllt i en särskild blankett.
Interpellationen till landstingsfullmäktige kommer från moderaten Abshir Osman som riktar fyra frågor till patientnämndens ordförande Anita Neuhaus (S). "När så många patienter klagar, kan det vara bevis på att sjukvården har stora brister?" undrar han. Osman frågar också: "Vad har ni för planer för att förbättra den situation som föranleder patienternas missnöje med vården?" Osman hänvisar till "studier" som visar den sörmländska topplaceringen.
Patientnämnden har ett tydligt uppdrag framhåller Anna Wångmar.
– Vårt uppdrag är klart och tydligt reglerat i lagen. Vi ska hjälpa patienten ta tillvara sina rättigheter i sjukvården och främja kontakten mellan patient och vårdgivare. Vi ska hjälpa patienten vända sig till rätt myndighet. Vi har ett informationsansvar. Vi ska rapportera tillbaka till vården – vi ska bidra till kvalitetsutveckling.
Gör patientnämnden skillnad?
– Ja, det gör den. Det vill jag absolut säga.