Så svarade politikerna

Så vill politikerna lösa personalkrisen.

Foto: Fotograf saknas!

Sörmland2014-07-03 06:15

1) Varför är personalsituationen som den är?

2) Vad tänker ditt parti göra åt saken?

3) Varför har inget gjorts tidigare tror du?

Ann-Sofie Jacobsson (MP):

1) Vården bedrivs 24 timmar om dygnet året runt och personalen behöver semester. Och vi har en riktig uppförsbacke att vända bilden av att jobba inom vården är något positivt.
2) Vi måste fortsätta rekrytera och hitta nya vägar och lägga mer fokus på förebyggande vård.
3) Det tycker jag inte stämmer. Vi har jobbat hårt med olika saker, som att läkarstudenter som tas in från andra länder, skapa möjlighet till forskning. Vi försöker göra vårdarbetet mer attraktivt, men det går sakta.

Marie-Louise Forslund Mustaniemi (KD):


1) Det beror till stor del på det olycksaliga beslutet om neddragningen av antalet vårdplatser för 2,5 år sedan. Patienter blir inte friskare för att man lägger ned.
2) Vi vill öppna fler vårdplatser, jobba aktivt för ledarskapsfrågor och inflytande för personalen, bättre it-stöd. Pengar finns, det gäller bara att använda dem klokt.
3) Det fanns en sammanhållen personalpolitik, men den kraschade när neddragningen genomfördes. Då blev det tyngre för all personal som var kvar.

Magnus Leivik (M):


1) Majoriteten (Socialdemokraterna, Folkpartiet och Miljöpartiet) i landstinget har visat ett ointresse för personalfrågor. Det utbildas 250 fler sjuksköterskor i dag än vad det gjorde på Göran Perssons tid.
2) Vi har gjort 200 verksamhetsbesök i landstinget och har sett personalkrisen. Börja med att lyssna på varandra, lyssna på personalen, respektera varandra. Det kostar inget. Sen ska vi se över arbetsbelastningen och frilägga tid så att läkarna får mer patienttid.
3) Vi har sett detta under flera år, men majoriteten har visat ett ointresse för detta och har mer varit intresserade av att inneha makten än att styra.

Åsa Kullgren (S):


1) Det har utbildats för få sjuksköterskor och undersköterskor. Vi vill anställa fler, men det finns inga. Staten behöver se till att fler utbildas.
2) Vi kommer på nationell nivå utöka antalet högskoleplatser med 16000 och 30000 till yrkesutbildning. Vi måste börja där. Vi (landstinget) ska se till att bli en bättre arbetsgivare, vi vill skapa bättre arbetsscheman som att jobba två av fem helger, vi vill se över den administrativa bördan för att fler ska få tid över till vårdarbete.
3) Vi har gjort saker, vi har bland de högsta sjuksköterskelönerna i landet. vi har gjort heltidssatsningar och bättre arbetsscheman och har lyckats locka 100 fler vårdpersonal de senaste månaderna.

Adam Marttinen (SD):


1) Generellt sett är läget mer ansträngt under sommaren och semestern. Men landstinget har inte prioriterat personalfrågorna.
2) Vi har anslagit mest pengar av alla till vården, vi satsar pengar på vidareutbildning.
3) Jag är övertygad om att man inte prioriterat personalfrågorna. I stället har man höga kulturambitioner och vindkraftssatsningar. Vi har lägre kulturambitioner satsningar på vindkraftverk.

Thomas af Bjur (FP):


1) Ett nationellt problem: för få utbildas och för få vill jobba inom vården. Landstingen måste bli en attraktivare arbetsgivare. Landstinget har haft rekryteringsproblem under hela 2000-talet och vårdplatsreduceringen som gjordes för 2,5 år sedan var nödvändig.
2) Fortsätta på den inslagna linjen: betala bra löner, högre studielön (full lön vid studier), vi vill ge 5000 kronor extra i lön till sjuksköterskor som tar större ansvar motsvarande förstelärare i skolan. Och kan vi rekrytera personal kan vi öppna 100 vårdplatser.
3) Det stämmer inte, vi har gjort lönesatsningar vissa, som barnmorskorna, har fått 5000 kronor mer i månaden. Och vi måste fortsätta. Nu är det viktigt att blicka framåt.

Mattias Claesson (C):


1) Landstinget har de senaste tio åren var en rörig arbetsplats där man både gasat och bromsat. Och ledarskapet har varit otydligt. Detta har skapat ett dåligt renommé och avspeglas i personalrekryteringen.
2) Vi driver frågan om fler händer i vården, alltifrån att funktionsnedsatta ska erbjudas jobb och ungdomar. Skapa bättre samarbete med kommunerna för att minska belastningen på sjukvården.
3) Det har gjorts saker tidigare, men jag tror vården gick fel när vi tog bort vårdbiträdena. Nu är vi mitt i pensioneringskrisen samtidigt som vi har en åldrande befolkning och då blir personalkrisen extra påtagligt.

Jonas Lindeberg (Vård för pengarna):


1) Man har en för dålig och tung arbetsmiljö. Arbetsmiljön är tyngre här (landstinget Sörmland) och lönerna. Och när man drog ned antalet vårdplatser försvann många undersköterskor.
2) Vi tänker öppna fler vårdplatser, höja lönerna, skapa bättre karriärstegar för dem på golvet. Vi ska spara på centrala administrationen och politiken, där finns 130 miljoner årligen att ta av.
3) Ingen aning, vi har protesterat. Neddragningen som Thomas af Bjur (FP) gjorde var katastrofal, för dem som blev kvar blev jobbet ännu tyngre.

Liselott Back (V):


1) Tidigare var sjuksköterskor ett bredare yrke, nu är det mer specialiserat och då blir de svårare att rekrytera. Och så har inte tillräckligt många examinerats.
2) Vi har förordat att landstinget ska betala för till exempel specialistsjuksköterskor, skapa attraktivare arbetstider och vara en attraktiv arbetsgivare.
3) I bland inser man inte allvaret förrän läget är skarpt. Vänsterpartiet har legat i framkant i de här frågorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om