Problemet uppmärksammas av RFSL Nyköping, Riksförbundet för sexuellt likaberättigande.
– Det kan vara så att man väljer att testa sig på ställen där man känner sig säker, säger Eva Ogenborg, ordförande i RFSL Nyköping, och nämner Pridefestivalen som exempel.
Vårdcentralerna, även i Sörmland, missar ibland att smittskyddslagen garanterar anonymitet och kostnadsfrihet vid hiv-tester. Det säger Lars Lindberg, informationsansvarig för paraplyorganisationen Hiv-Sverige.
– Problemet har dykt upp på mindre mottagningar på landsorten runt om i Sverige, även i Sörmland, säger han. Socialstyrelsen har gått ut med förtydligande om vad som gäller.
– Det handlar om dålig kommunikation. Informationen når inte ut till vårdcentralerna. Allt som komplicerar ett hiv-test är negativt. Det är de som inte känner till sin hiv-status som står för största spridningen.
Landstinget Sörmland har skickat ut brev till alla vårdcentraler om smittskyddslagen. Senare i höst ska verksamhetscheferna påminna personalen om anonymitet och kostnadsfrihet.
– Jag tror inte att det ligger ovilja bakom utan snarare att vårdpersonalen är rädda för att förväxla patienter, säger Hans Tanghöj, divisionschef för närvården i landstinget.
Risk för hiv-spridning om inte tester görs anonymt
Vårdcentralerna i Sörmland måste påminnas om att den som hiv-testar sig har rätt att vara anonym. Det händer att sörmlänningar väljer att hiv-testa sig i Stockholm av rädsla för att röjas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!