Den pågående pandemin av det nya coronaviruset är inte bara ett hot mot hälsan. De åtgärder som vidtagits för att bromsa smittspridningen slår hårt även mot ekonomin, i Sverige och världen. Under den senaste tiden har vi fått bevittna stora börsras, hur stora industrier tillfälligt stängs, desperata småföretagare och en kraftigt ökning av antalet varsel.
I denna situation är det lätt att känna oro även för sin egen ekonomi, framför allt om man själv drabbats av varsel eller inkomstbortfall.
Emma Hellström är privatmarknadschef på Sparbanken Rekarne i Eskilstuna. Hon berättar att oroliga kunder redan har hört av sig till banken. Men det finns hjälp att få, och en del allmänna råd att förhålla sig till.
– Det mest akuta man kan göra, är att få amorteringslättnader om man känner sig orolig för att inte klara den månatliga utgiften, säger hon.
Än så länge är det fler företagare än privatpersoner som kontaktat banken med akuta problem, enligt Hellström. Men även företagare har förstås en privatekonomi, och kan ha utgifter för privata lån.
I den situation som råder till följd av coronaviruset, går det att göra undantag från kravet på amorteringar.
– Nu måste alla hjälpas åt, både bankerna och myndigheterna, säger Emma Hellström.
För småspararna kan också de stora börsrasen vara anledning till oro. Men även om rasen varit mycket dramatiska, finns det några grundläggande saker att hålla sig till även nu. En viktig faktor är vilken tidshorisont man har i sitt sparande – för den som sparar på lång sikt finns det mindre anledning att drabbas av panik.
– Förhoppningsvis är det inte så många som behöver pengarna precis just nu. Är det så att man har en lång placeringshorisont är det kanske inte läge att byta strategi just nu, säger Emma Hellström.
Banken får också frågor om det är köpläge på börsen nu efter de kraftiga rasen. Men experterna är oeniga. Ingen vet om botten är nådd. Men för den som funderar på att investera i aktier eller fonder har Emma Hellström samma råd nu som tidigare: sprid ut köpen över tid.
– Att tajma marknaden är svårt. Man kan spara lite varje eller varannan vecka, eller varje månad, säger hon.
Osäkerheten för den ekonomiska utvecklingen i stort är stor. En del varnar för att vi riskerar att gå in en depression liknande den på 1930-talet, men sanningen är nog att ingen vet. Vid sidan av hur coronasmittan utvecklas, och vilka åtgärder som sätts in mot den, spelar de statliga stödpaketen en stor roll just nu, enligt Emma Hellström. Och för Sveriges del, som ett litet land med stor export, gäller som vanligt att vi är mycket beroende av vad som sker i omvärlden.
Eftersom läget är så osäkert, kan även den som inte direkt drabbas känna sig orolig för sin framtida ekonomi. Även den som har sin vanliga inkomst kvar och ett någorlunda tryggt jobb kanske håller hårdare i plånboken, helt enkelt. Många restauranger och andra småföretag vittnar om kundtapp. Men det behöver inte bara bero på oro för den egna ekonomin, påpekar Emma Hellström.
– Det kan också vara för att många är hemma med lätta förkylningsymptom eller för att ta hand om sina barn, säger hon.
För samtidigt finns det även uttryck för solidaritet med de lokala företagen, påpekar Hellström. Något hon gärna ser mer av.
– Har man möjlighet så skulle jag vilja uppmuntra till att stödja sina lokala företagare, så att vi har lunchrestauranger, frisörer och andra företag kvar när det här är över, säger hon.