Personalen på flyktingboendet försöker tvinga på ungdomar sin tro

Verksamheten ska vara religiöst obunden. Men enligt flera av killarna på flyktingboendet finns det personal som försöker påverka dem att leva mer muslimskt.

Sörmland2016-06-03 08:00

Trots att det i avtalet mellan beställaren, en sörmländsk kommun, och bolaget bakom boendet står att verksamheten ska vara religiöst obunden, berättar ungdomarna att framför allt två män i personalen ofta talar om för killarna vad som är halal, det vill säga tillåtet inom islam, och motsatt vad som är haram, alltså förbjudet.

Flera ungdomar som bor eller tidigare har bott på ett av hemmen för ensamkommande flyktingbarn i Sörmland vittnar om att det bland personalen finns islamiska fundamentalister som försöker tvinga på dem sin uppfattning om religionen.

– Jag är uppväxt i en sekulär familj. Min mamma bad regelbundet men min pappa var inte religiös. I vårt land var han tvungen att upprätthålla en fasad, på jobbet och i andra sammanhang fick han säga att han var troende muslim, men hemma var han inte det. Jag är inte heller det. Men här vill de att jag ska leva efter deras tro, säger en av dem.

Och det är mycket i den svenska vardagen som är haram, har killarna fått veta. De berättar att en del av personalen har haft synpunkter på vad de har ätit för mat, vilken musik de har lyssnat på och vilka tv-program de har tittat på.

– En dag dansade jag lite, då sa han att det var haram, säger en.

– Vi tittar på tv, ett program om två personer som hade en relation. Då säger han "hoppas att gud förlåter er", berättar en annan.

De tidigare anställda, som tidningen har talat med, berättar att praktiserande muslimer inom personalen har bett öppet, inför andra anställda och ungdomarna som bor där. De ska också ha sett till att boendet regelmässigt har börjat servera halal-slaktat kött, det vill säga kött som slaktats enligt muslimsk sed.

– Jag tycker att det är fel. I ett boende så måste vi vara opartiska. Vi måste hjälpa ungdomarna som kommer till Sverige att anpassa sig till ett sekulärt samhälle – inte leva på samma sätt som i det samhälle de flydde ifrån, säger en tidigare anställd.

Samtidigt har de ungdomar på boendet som har läst koranen uppmuntrats och visats uppskattning, berättar killarna.

– När de två jobbar så brukar jag inte vara på boendet, eller så stannar jag på mitt rum. Jag vill inte vara nära dem. Jag kom till Sverige för att få leva mitt liv i lugn och ro men här blir jag hånad och kränkt, berättar en.

Samtliga ungdomar som tidningen har talat med under arbetet med denna artikel berättar om liknande saker. Av de gode män som också har intervjuats, säger alla utom en att de känner igen bilden.

En privatperson som är engagerad i mottagandet av ensamkommande flyktingbarn har slagit larm till den aktuella kommunens socialkontor, efter att ha kontaktats av flera ungdomar som har uppgett att de känner sig mobbade av personalen. Hennes erfarenhet är att påverkansförsök från muslimsk personal till flyktingbarn på HVB:n är något som förekommer på flera håll i landet.

– De här männen är sunnimuslimer, och de anser inte att shiamuslimer är riktiga muslimer. Jag hör ofta om personal som säger till ungdomarna att de ska be före maten, men ungdomarna vill inte. Det är ofta unga killar från Afghanistan på boendena, och de har många gånger flytt från talibaner som är just sunnimuslimer. De här pojkarna kommer till Sverige för att kunna leva ett annat liv och så blir det så här.

Tidningen har försökt nå de två män i personalen som ungdomarna pekar ut som fundamentalister.

Tidningen har valt att anonymisera boendet för att inte peka ut vare sig ungdomar eller personal i ärendet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om