Ont om vårdplats

Överbeläggningarna på landets sjukhus har ökat, och allra störst är ökningen inom landstinget Sörmland.

KULLBERGSKA 7.jpg

KULLBERGSKA 7.jpg

Foto:

Sörmland2015-01-16 08:00

På ett år har överbeläggningarna i länet ökat med över 200 procent, enligt SVT Sörmland.

På frågan hur det märks på Kullbergska sjukhuset säger Åsa Högnäs Bredell, verksamhetschef för vårdplats- och mottagningsenheten:

– Vi har överbeläggningar här också. Det har varit högt tryck hela hösten, och även i somras. Vi har haft två eller tre överbeläggningar per avdelning mest hela tiden.

Vad beror överbeläggningarna på?

– Vi har inte alla vårdplatser öppna i länet. Det är också så att kommunerna, inte här i västra men i norra länsdelen, inte tar hem sina patienter utan många medicinskt färdigbehandlade patienter ligger kvar länge.

Kullbergska sjukhuset har inga vårdplatser stängda just nu, enligt Högnäs Bredell.

Varför är det brist på vårdplatser?

– Den beror på brist på sjuksköterskor, men också på att vi blir allt äldre och lever allt längre. Mycket kan behandlas i dag som man inte kunde förr med god livskvalitet. Vi har en bemanning och en organisation som fungerade för 15 år sedan, men som inte fungerar till det behov som människor har i dag. De som blir inlagda på en slutenvårdsplats i dag är ofta mycket sjuka, de är mycket mer vårdkrävande än vad de var förut.

Kullbergska sjukhuset har inte haft några hyrsjuksköterskor och har inga nu heller. Däremot har sjukhuset liksom tidigare hyrläkare.

Slutar sjuksköterskor och undersköterskor som jobbat länge? Varför i så fall?

– Trycket är högt på våra vårdavdelningar och personalen är trött. Tyvärr finns det risk att personalen slutar även här. Detta har hänt på de andra sjukhusen. Inte här ännu men det är en mycket tuff situation personalen befinner sig i. Vi hjälps ju åt mellan sjukhusen i länet för att klara vårdplatssituationen, säger Åsa Högnäs Bredell.

Även Ulla Jordán, ordförande för Vårdförbundet avdelning Sörmland, konstaterar att tiden har gått ifrån vårdorganisationen.

– Vi har en gammal struktur inom vården. Vi måste hitta nya arbetssätt, säger hon.

Vårdförbundet försöker med alla medel få arbetsgivarna att förbättra arbetsvillkoren så att flera vill söka sig till vården, och färre lämnar, förklarar hon.

– Vi jobbar med att försöka ändra den gamla struktur som finns och som vi tror är ett hinder för en effektiv, god och säker vård, säger Jordán.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om