Fördelningen av inkomna klagomål till patientnämnden 2012 följer storleken på sjukhusen. Mälarsjukhuset har flest, Nyköping näst flest, och Kullbergska en mindre del, uppskattningsvis omkring 12 procent att döma av det cirkeldiagram som finns i patientnämndens årsrapport.
Det är sådant som skett på sjukhus som resulterar i den största andelen av anmälningarna. Därefter gäller klagomålen primärvården, följt av tandvården. En liten del gäller kommun och habilitering och hjälpmedel. Det är vård/behandling som anmälarna är mest missnöjda med. Därefter kommer organisation/regler och sedan bemötande/kommunikation.
Rapporten visar även köns- och åldersfördelning bland klagomålen. I det stora åldersspannet 20–64 år finns flest anmälare, därefter personer mellan 65 och 79 år. Fler kvinnor än män har lämnat klagomål.
I många fall tar vården till sig klagomålen och vidtar åtgärder, till exempel i form av förbättrade rutiner, eller sprider information om vad som hänt inom den egna organisationen, noterar nämnden.
I rapporten berättas också att sambanden mellan sjukvårdens svar på anmälda klagomål och patienternas reaktioner har studerats med hjälp av forsknings- och utvecklingsmedel.
Patienterna blir i högre grad nöjda när vården tillstår att vissa misstag har begåtts visar studien. De blir minst nöjda när vården inte håller med eller försvarar sig.
"Av de reaktioner som går att utläsa från patienterna eller anhöriga vid yttranden av denna karaktär är en misstanke om otillräcklig information eller att sanningen inte kommit fram."