Många poliser vill utbildas bättre

Mer än en gång i veckan begär den psykiatriska tvångsvården i Katrineholm och Nyköping polisens hjälp med handräckningar. Nu kräver Polisförbundet utbildning i hur poliserna ska möta psykiskt sjuka.

Sörmland2015-06-10 18:00

KK rapporterade nyligen att polisen i Sörmland utför allt fler handräckningar åt andra myndigheter. I fjol ökade dessa uppdrag med nästan 18 procent.

En stor del av dem begärs av den psykiatriska tvångsvården. Kliniken i Nyköping/Katrineholm har det senaste halvåret i snitt tagit hjälp av polis mer än en gång i veckan att transportera psykiskt sjuka personer.

– Vi har exempel då en polispatrull kan behöva ägna ett helt arbetspass åt ett enda handräckningsärende. Det är inte rimligt. Vi ser att det är mycket mer effektivt att vården tillsätter resurser för att ta hand om ärendena, framför allt för patientens skull, säger Martin Ulvenhag, polis i Sörmland och ordförande i Polisförbundet Öst, i ett pressmeddelande.

Handräckningar kritiseras ofta för att ta resurser från polisens brottsbekämpning. Uppdragen åt psykvården innebär parallellt en höjd riskfaktor, särskilt i kombinationen sjukdom, drogmissbruk och vapen. Poliser som KK talat med önskar mer utbildning i att möta psyksjuka som kan uppträda oförutsägbart, ibland oberäkneligt. Nu uppmärksammar också polisfacket behovet.

Enligt en färsk undersökning av Polisförbundet känner sju av tio poliser i polisregion Öst – där Sörmland ingår – frustration vid minst varannan handräckning åt psykvården. Frustrationen handlar framför allt om att poliserna tycker att de sjuka får för dålig hjälp av sjukvården, att många personer ofta återkommer vid nya uppdrag och att de är så pass sjuka att de inte borde vistas ute i samhället.

Men undersökningen visar också att poliserna känner sig otillräckliga. Sex av tio poliser efterfrågar mer utbildning i hur de kan bemöta psyksjuka.

Polisförbundet kräver nu att sådan vidareutbildning ska göras obligatorisk. Facket vill också ha en landsomfattande satsning på psykiatriska akutbilar, vilket prövas i Stockholm för att framför allt förhindra självmord. Polisförbundet kräver också mer resurser på forskning som kan utveckla bättre metoder för poliser som i jobbet möter psykiskt sjuka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om