Fentanyl, morfin och Midazolam – tre olika former av läkemedel med kraftfullt smärtstillande eller lugnande effekt. Eftersom de också är starkt beroendeframkallande och kan framkalla livsfara vid överdosering klassas de som narkotika.
Det var dessa preparat som i slutet av förra året stals från ett ambulansförråd i Nyköping. En sjuksköterska skulle kontrollräkna att allt var på sin plats i förrådet, och upptäckte då att läkemedel saknades.
– Det blev en jättetråkig stämning i arbetsgruppen med en gång. Även om vi inte ska börja misstänka varandra är det klart att det blir så. Det är verkligen trist, säger Mikael Lennstam Sultan, enhetschef för ambulanssjukvården i Nyköping.
Det visade sig att omkring tio ampuller av de narkotiska preparaten stulits från förrådet.
– Det är ändå en stor mängd, så det kan inte förklaras med något slags slarv.
För att nå läkemedelsförrådet behöver man komma innanför ambulansstationens skalskydd och sedan en låst dörr med kod. Att det skulle vara någon utomstående som hittat läkemedlen och stulit dem ser därför regionens säkerhetschef Lars-Gunnar Svensson som otroligt.
– Det här är anmärkningsvärt. Jag tror inte på slumpen, att någon skulle råkat hitta det. Det är tveklöst så att det stod på en plats som gör att bara personal vet om det, säger han.
Vad tänkte du när du fick höra om det här?
– Det är förskräckligt och bedrövligt, naturligtvis. Men nu agerar vi och ser till att förbättra så att det inte händer igen.
Har ni någon misstanke om vem eller vilka som ligger bakom?
– Det måste vara regionpersonal, så mycket kan jag säga.
Var de stulna preparaten finns nu, och vad de använts till, kan ambulanschefen Mikael Lennstam Sultan bara spekulera i.
– Jag har ingen aning, men det här är starka och potenta droger. De kan säkert ha sålts vidare.
Medlen är i en mer koncentrerad form än vad som vanligtvis säljs på gatan, berättar han.
– Om man inte vet hur de ska hanteras kan det bli farligt. Du kan sluta andas och bedöva dig själv så mycket att du dör.
När stölden upptäcktes gjordes en intern utredning och sedan en polisanmälan. Efter händelsen har regionen beslutat att stärka säkerheten.
– Det blir inlåst och loggat. Vi kommer att se till att preparaten står i loggade skåp, så att man ska kunna se vem som varit inne och när svinn skett, säger Lars-Gunnar Svensson.