Dopparedagen rycker allt nÀrmare och Àven om coronajulen 2020 blir annorlunda behÄller julskinkan sin tÀtposition pÄ julbordet.
För grisuppfödare Àr december en viktig försÀljningsmÄnad. Mats Schörling Àr Krav-ekologisk grisbonde pÄ Brene gÄrd i VingÄker och levererar till stora livsmedelsbutiker i hela Sverige.
SĂ„ hĂ€r Ă„rs brukar han Ă€ven ha hemförsĂ€ljning av julskinka, men pĂ„ grund av pandemin har han skippat det i Ă„r. Under varumĂ€rken som I love eco, Ănglamark och Garant eko saluförs julskinkor frĂ„n Brene.
â JulskinkeförsĂ€ljningen Ă€r en ganska stor del av vĂ„r affĂ€r, ju bĂ€ttre den gĂ„r desto gynsammare Ă€r det för oss. Trots att vĂ„ra grisar har de tuffaste djurvĂ€lfĂ€rdskraven, sĂ„ Ă€r vĂ„ra skinkor inte dyrast i butik. Det handlar ju mycket om marknadsföring och dĂ€r Ă€r vi kanske inte bĂ€st i klassen.
Schörling sÀger att trenden de senaste Ären har gÄtt mot att konsumenterna vÀljer mindre julskinkor och att andelen fÀrdigskivad skinka ökat successivt.
â Men det Ă€ndrar sig kanske i Ă„r nĂ€r mĂ„nga sitter hemma, konstaterar han.
Mats Schörlings uppfattning Àr att coronapandemin har inneburit ett uppsving för svenskt kött.
â Allt fĂ€rre lunchar pĂ„ restaurang och lagar istĂ€llet mat hemma och konsumenterna vill gĂ€rna handla svenskt. Svenska grisbönder ligger i topp i Europa med minst anvĂ€ndning av antibiotika och det tror jag folk uppskattar.
Tomas Gustavsson Àr marknadschef pÄ Ica Maxi i Eskilstuna och hans kÀnsla Àr att julhandeln dragit igÄng tidigare i Är.
â MĂ„nga handlar online och vill vara ute i god tid, förklarar han.
Vad vill era kunder ha för typ av julskinka?
â Vi ser en ökad försĂ€ljning av premiumskinka, som gĂ„r betydligt bĂ€ttre Ă€n tidigare. Ekologiskt och lokalt producerad julskinka efterfrĂ„gas, som till exempel MĂ€lardalsskinka frĂ„n lokala gĂ„rdar. Ăn sĂ„ lĂ€nge Ă€r julskinkan viktig, men vi sĂ€ljer mindre julskinka nu Ă€n vi gjorde för fem, tio Ă„r sedan och en del i det Ă€r vegotrenden.
Ett trendbrott i Är Àr att Maxibutiken i Eskilstuna sÀljer betydligt mer rimmad skinka Àn tidigare, det vill sÀga saltad skinka som man fÄr koka eller ugnsbaka sjÀlv.
â Det kanske Ă€r sĂ„ att folk Ă€r hemma i större utstrĂ€ckning och har mer tid i Ă„r och dĂ€rför vill laga sin julskinka frĂ„n grunden.
PĂ„ Svenska jĂ€gareförbundets slotts- och konferensanlĂ€ggning Ăster Malma utanför Nyköping stĂ„r det vilda köttet i fokus. PĂ„ julbordet serveras endast vildsvinsskinka. I vanliga fall brukar det vara fullt upp sĂ„ hĂ€r Ă„rs, men nĂ€r de skĂ€rpta coronarestriktionerna kom fick man tĂ€nka om.
â Ăven om konferenser och avslutningar bokades av, sĂ„ har vi haft begrĂ€nsade julbord. Man fĂ„r vara uppfinningsrik och vi har Ă€ven lanserat takeaway och julbordsluncher, sĂ€ger Eva Sjödelius som Ă€r sĂ€lj- och marknadsansvarig.
I Ăster Malmas gĂ„rdsbutik har efterfrĂ„gan pĂ„ vildsvinsskinka varit stor inför den stundande julhelgen, men Eva Sjödelius tror inte att den kan konkurrera med den tama varianten.
â Nej, folk Ă€r fortfarande inkörda pĂ„ den vanliga, Ă€ven om vi ser att efterfrĂ„gan pĂ„ viltkött vĂ€xer, sĂ€ger hon
Vad skiljer en julskinka frÄn en vildsvinsskinka?
â Vildsvin har ett magrare kött Ă€n tamgrisen. Jag Ă€ter vanlig julskinka hemma och vildsvinsskinka pĂ„ jobbet och kĂ€nner Ă€rligt talat ingen större smakskillnad, mer Ă€n att vildsvinet Ă€r lite saftigare. MĂ„nga kan ibland tycka att viltkött smakar mycket vilt, men det gör inte vildsvinsjulskinka eller vildsvin överlag.