Julskinkan ett mĂ„ste för mĂ„nga – men pĂ„ nya sĂ€tt

Rimmad, skivad och svensk Àr tre trender för hur vi vill ha vÄr skinka pÄ julbordet. "Ser en ökad försÀljning av premiumskinka."

PÄ mÄnga julbord kommer julskinkan att dukas fram pÄ torsdag. Trenden gÄr mot mindre julskinkor och andelen fÀrdigskivad skinka ökar frÄn Är till Är.

PÄ mÄnga julbord kommer julskinkan att dukas fram pÄ torsdag. Trenden gÄr mot mindre julskinkor och andelen fÀrdigskivad skinka ökar frÄn Är till Är.

Foto: Fredrik Sandberg (TT)/Stina JĂ€rperud/privat

Sörmland2020-12-21 04:45

Dopparedagen rycker allt nÀrmare och Àven om coronajulen 2020 blir annorlunda behÄller julskinkan sin tÀtposition pÄ julbordet.

För grisuppfödare Ă€r december en viktig försĂ€ljningsmĂ„nad. Mats Schörling Ă€r Krav-ekologisk grisbonde pĂ„ Brene gĂ„rd i VingĂ„ker och levererar till stora livsmedelsbutiker i hela Sverige. 

Mats Schörling Àr grisuppfödare pÄ Brene gÄrd utanför VingÄker. Han sÀger att coronapandemin har inneburit ett uppsving för svenskt kött.
Mats Schörling Àr grisuppfödare pÄ Brene gÄrd utanför VingÄker. Han sÀger att coronapandemin har inneburit ett uppsving för svenskt kött.

SĂ„ hĂ€r Ă„rs brukar han Ă€ven ha hemförsĂ€ljning av julskinka, men pĂ„ grund av pandemin har han skippat det i Ă„r. Under varumĂ€rken som I love eco, Ă„nglamark och Garant eko saluförs julskinkor frĂ„n Brene.

– JulskinkeförsĂ€ljningen Ă€r en ganska stor del av vĂ„r affĂ€r, ju bĂ€ttre den gĂ„r desto gynsammare Ă€r det för oss. Trots att vĂ„ra grisar har de tuffaste djurvĂ€lfĂ€rdskraven, sĂ„ Ă€r vĂ„ra skinkor inte dyrast i butik. Det handlar ju mycket om marknadsföring och dĂ€r Ă€r vi kanske inte bĂ€st i klassen.

Schörling sÀger att trenden de senaste Ären har gÄtt mot att konsumenterna vÀljer mindre julskinkor och att andelen fÀrdigskivad skinka ökat successivt.

– Men det Ă€ndrar sig kanske i Ă„r nĂ€r mĂ„nga sitter hemma, konstaterar han. 

Mats Schörlings uppfattning Àr att coronapandemin har inneburit ett uppsving för svenskt kött.

– Allt fĂ€rre lunchar pĂ„ restaurang och lagar istĂ€llet mat hemma och konsumenterna vill gĂ€rna handla svenskt. Svenska grisbönder ligger i topp i Europa med minst anvĂ€ndning av antibiotika och det tror jag folk uppskattar.

Tomas Gustavsson Ă€r marknadschef pĂ„ Ica Maxi i Eskilstuna och hans kĂ€nsla Ă€r att julhandeln dragit igĂ„ng tidigare i Ă„r. 

– MĂ„nga handlar online och vill vara ute i god tid, förklarar han.

Tomas Gustavsson Àr marknadschef pÄ Ica Maxi i Eskilstuna och i Är har julhandeln dragit igÄng tidigt.
Tomas Gustavsson Àr marknadschef pÄ Ica Maxi i Eskilstuna och i Är har julhandeln dragit igÄng tidigt.

Vad vill era kunder ha för typ av julskinka?

– Vi ser en ökad försĂ€ljning av premiumskinka, som gĂ„r betydligt bĂ€ttre Ă€n tidigare. Ekologiskt och lokalt producerad julskinka efterfrĂ„gas, som till exempel MĂ€lardalsskinka frĂ„n lokala gĂ„rdar. Än sĂ„ lĂ€nge Ă€r julskinkan viktig, men vi sĂ€ljer mindre julskinka nu Ă€n vi gjorde för fem, tio Ă„r sedan och en del i det Ă€r vegotrenden.

Ett trendbrott i Är Àr att Maxibutiken i Eskilstuna sÀljer betydligt mer rimmad skinka Àn tidigare, det vill sÀga saltad skinka som man fÄr koka eller ugnsbaka sjÀlv.

– Det kanske Ă€r sĂ„ att folk Ă€r hemma i större utstrĂ€ckning och har mer tid i Ă„r och dĂ€rför vill laga sin julskinka frĂ„n grunden.

PĂ„ Svenska jĂ€gareförbundets slotts- och konferensanlĂ€ggning Öster Malma utanför Nyköping stĂ„r det vilda köttet i fokus. PĂ„ julbordet serveras endast vildsvinsskinka. I vanliga fall brukar det vara fullt upp sĂ„ hĂ€r Ă„rs, men nĂ€r de skĂ€rpta coronarestriktionerna kom fick man tĂ€nka om.

– Även om konferenser och avslutningar bokades av, sĂ„ har vi haft begrĂ€nsade julbord. Man fĂ„r vara uppfinningsrik och vi har Ă€ven lanserat takeaway och julbordsluncher, sĂ€ger Eva Sjödelius som Ă€r sĂ€lj- och marknadsansvarig.

Eva Sjödelius Ă€r sĂ€lj- och marknadsansvarig pĂ„ Öster Malma utanför Nyköping. Inför jul har efterfrĂ„gan pĂ„ vildsvinsskinka varit stor i gĂ„rdsbutiken.
Eva Sjödelius Ă€r sĂ€lj- och marknadsansvarig pĂ„ Öster Malma utanför Nyköping. Inför jul har efterfrĂ„gan pĂ„ vildsvinsskinka varit stor i gĂ„rdsbutiken.

I Öster Malmas gĂ„rdsbutik har efterfrĂ„gan pĂ„ vildsvinsskinka varit stor inför den stundande julhelgen, men Eva Sjödelius tror inte att den kan konkurrera med den tama varianten.

– Nej, folk Ă€r fortfarande inkörda pĂ„ den vanliga, Ă€ven om vi ser att efterfrĂ„gan pĂ„ viltkött vĂ€xer, sĂ€ger hon

Vad skiljer en julskinka frÄn en vildsvinsskinka?

– Vildsvin har ett magrare kött Ă€n tamgrisen. Jag Ă€ter vanlig julskinka hemma och vildsvinsskinka pĂ„ jobbet och kĂ€nner Ă€rligt talat ingen större smakskillnad, mer Ă€n att vildsvinet Ă€r lite saftigare. MĂ„nga kan ibland tycka att viltkött smakar mycket vilt, men det gör inte vildsvinsjulskinka eller vildsvin överlag.

Mer om julskinka

Producenternas förberedelser inför julborden drar i gĂ„ng redan i augusti–september och det finns möjligheter att vara anpassningsbara vad gĂ€ller julskinkans storlek.

LĂ„ret pĂ„ en gris – det vill sĂ€ga skinkan – bestĂ„r av fem muskler och dessa gĂ„r att dela upp och kombinera pĂ„ olika sĂ€tt för att fĂ„ till olika storlekar och former pĂ„ en julskinka.

KÀlla: Svenska köttföretagen

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!