– Problemet är att vi inte klarar att freda personalen så att de kan jobba med det de är experter på, utvecklar han.
Per Lange var tidigare trafikpolischef i Sörmland. I den omorganiserade Polismyndigheten arbetar han som processledare trafik i region öst, där all trafikpolisverksamhet i Sörmland, Östergötland och Jönköpings län är samlad.
I den nya organisationen hör trafikpoliserna till sina respektive lokalpolisområden. Där ska de kunna arbeta med allt, till exempel i utryckningsverksamheten – samtidigt som trafikuppdraget ska skötas.
Det är det som är det stora problemet, tycker Lange. Det blir inte tillräckligt med tid över till trafiken. Värdefull specialistkunskap riskerar att användas fel – och slarvas bort.
– I sommar har vi åkt på flera ingripanden och hjälpt till med gränskontrollen på Skavsta. Trafiken väger lätt när det behövs personal på andra håll.
På onsdagen rapporterade tidningen om den satsning mot vägfusket som regeringen lanserade i höstpropositionen. Polisen får 100 miljoner kronor under fyra år för att vidareutveckla arbetet mot illegalt cabotage, det vill säga utlandsregistrerade transporter inom Sverige.
Sådana fastnar emellanåt i polisens nät också på Sörmlands vägar. Men mer pengar minskar inte automatiskt vägfusket, vidhåller Lange.
– Vi har inte rätt metoder eller tillräckligt med människor för att göra jobbet. Det går väldigt snabbt att montera ner, som man under många år gjort med trafikpolisen. Men det tar lång tid att bygga upp igen.
– De här pengarna kommer därvidlag inte att göra någon skillnad. Däremot kan de kanske bidra till utveckling av metoderna för att komma åt problemet. Den tunga trafiken är ett komplicerat område.
Cabotage utgör endast en del av polisens uppgifter på vägarna. Lange är frågande till att regeringen siktar just där.
– Prioritering låter ju bra. Men allt annat som då prioriteras ner skapar besvikelse. Olagligt cabotage måste viktas mot sådant som farligt gods, överlastning och alkohol. Vi kan inte tillåta oss att bara lyssna på den som för tillfället tar ton.
I onsdags uttryckte Langes förra kollega Inge Carreman farhågor om att trafikpolisen på sikt kommer att försvinna från vägarna. Lange är rädd att han kan ha rätt.
– Vi har oerhört svårt inom polisen att slå vakt om våra experter. I stället ska alla klara allt. Så man lyfter ut experterna och sätter dem i en annan myndighet, som man gjorde med ekobrottsutredarna. För trafikpolisen vore det det allra värsta scenariet.