Hela Sverige bakar-Ulrika utlovar "supereasy" julgodis

Sjuttioelva sorters godis och förvÀntningar pÄ en drömjul som hÀmtad ur en Hollywoodfilm? Inte om Ulrika Lind, 41, tidigare tvÄa i "Hela Sverige bakar" fÄr bestÀmma. "Jag hatar recept med 10 000 ingredienser dÀr man mÄste anvÀnda specialverktyg", sÀger hon och bjuder pÄ enkelt julgodis.

Ulrika Lind vill slÄ ett slag för en mindre kravfylld jul. NÀr den forna deltagaren i "Hela Sverige bakar" delar med sig av recept pÄ julgodis Àr det enkelhet som gÀller. "Keep it simple. Det blir jul ÀndÄ."

Ulrika Lind vill slÄ ett slag för en mindre kravfylld jul. NÀr den forna deltagaren i "Hela Sverige bakar" delar med sig av recept pÄ julgodis Àr det enkelhet som gÀller. "Keep it simple. Det blir jul ÀndÄ."

Foto: Veronica Karlsson

Sörmland2021-12-18 10:03

En gÄng i tiden dukade Ulrika Lind upp ett dignande gottebord till jul. Lussebullar, knÀck och kola till förbannelse var lÄngt ifrÄn tillrÀckligt.

– Hela vardagsrumsbordet var fullt. Jag gjorde egna vingummin, det kostar bara ungefĂ€r 25 gĂ„nger mer Ă€n att köpa en pĂ„se! Sedan var det marmeladkulor och chokladpraliner som Ă€ndĂ„ ingen orkade Ă€ta eftersom magarna var fulla med köttbullar.

Det har gĂ„tt sju Ă„r sedan Eskilstunabon briljerade med sina kunskaper i "Hela Sverige bakar." Hon ser tillbaka pĂ„ Ă€ventyret med skrĂ€ckblandad förtjusning. 

– Vem vill inte ha sina 15 minuter av fame!  Men hela grejen att vara med i en teveproduktion Ă€r inte sĂ„ fantastiskt som man tror. Man blir faktiskt bara utnyttjad – fast, styrd och nĂ€stan livegen.

undefined
Efter teveprogrammet fick Ulrika Lind en rejÀl sjÀlvförtroendeboost. "Jag kanske inte var sÄ jÀvla pissig ÀndÄ."

Samtidigt innebar andraplatsen en ordentlig sjÀlvförtroendeboost. Egentligen medverkade hon för att bevisa för sig sjÀlv att hon kunde baka.

– Och dĂ„ kanske jag inte var sĂ„ jĂ€vla pissig Ă€ndĂ„. Jag hittade min grej, att göra tĂ„rtor, se dem vĂ€xa fram, dekorera och fĂ„ utlopp för kreativitet. Den delen av upplevelsen var kanonkul. 

undefined
Eskilstunabon Ulrika Lind, tidigare tvĂ„a i "Hela Sverige bakar", lovar dyrt och heligt att marsipanklĂ€dda vita tryfflar Ă€r "supereasy" att fixa – Ă€ven för den som Ă€r ovan.

Efter programmet förvandlades passion till business men det hela blev inte lÄngvarigt.

– GlĂ€djen dödades totalt. Plötsligt blev det ett krav. 

Numera vill Ulrika Lind slÄ ett slag för enkelhet och tvekade inför frÄgan att dela med sig av recept till tidningens lÀsare. Och det berodde inte bara pÄ att hon vet vad det innebÀr att tampas med utmattningsdepression. Det sista hon vill Àr att spÀ pÄ upplevda krav kring högtiden.

– Det Ă€r sĂ„ mycket press och mĂ„sten att man sjĂ€lv dödar glĂ€djen med jul. Varje Ă„r mĂ„lar jag upp en bild av att just i Ă„r ska vi ha en otroooligt mysig jul, direkt frĂ„n en Hollywoodfilm. SĂ„ blir det ju aldrig. Jag hatar recept med 10 000 ingredienser dĂ€r man mĂ„ste anvĂ€nda specialverktyg. Det ska vara enkelt och gott.

NÀr hon vÀl tackade ja föll valet pÄ pepparkaksfudge, vita chokladtryfflar med hallon och barndomens Àlskade kolapopcorn.

– Receptet till kolapopcorn kommer frĂ„n en bok med spiralrygg för barn som mamma köpte nĂ€r vi sĂ„lde jultidningar. Det slĂ€nger man ihop pĂ„ en tjillevipp.

Det lÄter onekligen lÀtt, men pepparkaksfudgen dÄ?

– Det Ă€r supereasy – jag lovar. AnvĂ€nd köpemarsipan till tryfflarna. Finns det nĂ„gon vid sina sinnes fulla bruk som stĂ„r och gör egen marsipan?

Finns det nÄgon vid sina sinnes fulla bruk som gör egna vingummin?

– Sant, sĂ€ger hon för att tvĂ„ sekunder senare blĂ€nga pĂ„ en tryffel som tydligen inte hĂ„ller mĂ„ttet och förpassas till soporna.

Vad hÀnde med att allt inte mÄste vara perfekt?

– Det gĂ€ller alla andra, inte mig. Det jag gör mĂ„ste vara fint och gott, sĂ€ger hon och himlar med ögonen Ă„t sina egna prestationskrav.

undefined
Tryfflarna Àr lÀttare att klÀ om de fÄtt ligga en stund i frysen innan.

NÀr de tomteröda tryfflarna pudras med florsocker Àr det omöjligt att inte se ett pittoreskt snölandskap trÀda fram.

– FĂ„r jag gömma mig bakom dem, sĂ€ger hon och poserar motvilligt framför kameran.

– Jag gifte mig nyss och alla bilder dĂ€r man skulle titta i kameran var jĂ€ttejobbiga. Vi Ă€r likadana bĂ„da tvĂ„.

Familjen, som förutom maken Peter bestÄr av barnen Julia, Sam och Charlie, flyttade till VÀstermalm för ett Är sedan.

– Det var faktiskt min bĂ€sta jul pĂ„ mĂ„nga Ă„r. Vi bodde bland flyttkartonger och stĂ€llde upp en provisorisk liten gran. Det var noll press, plötsligt stannade man upp och kunde njuta.

Har du ens nÄgra mÄsten inför denna jul?

– Kolapopcornen gör jag alla Ă„r utan undantag. Skulle jag missa det kommer ungarna och bankar mig i huvudet. Keep it simple, ha kul och vill man inte baka, gĂ„ till affĂ€ren och köp skumtomtar. Det blir jul Ă€ndĂ„.

undefined
"Jag freestylar lite, fÄr en ide, googlar och plockar bitar frÄn ett recept hÀr och ett dÀr. Jag tycker att man ska vÄga prova."

PEPPARKAKSFUDGE:

500g vit choklad

1 burk sötad kondenserad mjölk

2 msk farinsocker

2-3 tsk pepparkakskrydda

1 dl hackad sötmandel (kan uteslutas)

Dekoration:

Krossade pepparkakor

undefined
Pepparkaksfudge Àr en ny favorit. "Hacka choklad, ha i kondenserad mjölk, pepparkakskrydda och en klick smör om det kÀnns bra."

Gör sÄ hÀr:

KlÀ en form, ca 15x20 cm med bakplÄtspapper.

Hacka chokladen fint.

LÀgg alla ingredienser i en kastrull och lÄt smÀlta pÄ medelvÀrme tills det blir slÀtt.

HĂ€ll fudgen i den förberedda formen och strö krossade pepparkakor pĂ„ toppen. 

LÄt stelna i kyl 1-2 timmar och skÀr sedan i bitar.

---

MARSIPANKLÄDDA TRYFFLAR MED HALLON:

150 g vit choklad

1/2 dl vispgrÀdde

15 g smör

1-2 msk frystorkade hallon

200 g röd marsipan

undefined
MarsipanklĂ€dda vita tryfflar med hallon – Ulrika Lind föresprĂ„kar köpemarsipan. "Finns det nĂ„gon vid sina sinnes fulla bruk som stĂ„r och gör egen marsipan?"

Gör sÄ hÀr:

Finhacka chokladen.

Koka upp grÀdde och smör, och blanda sedan ner chokladen.
Rör om och se till att all choklad Àr smÀlt och blanda sedan ner hallonbitarna.

HÀll över tryfflarna i en skÄl, tÀck med plastfolie och stÀll i kyl att stelna ca 2 timmar.
Forma sedan smeten till 20-24 kulor.

Tryck eller platta ut cirklar av en bit marsipan till lagom storlek för att klĂ€ tryfflarna och rulla dem sedan slĂ€ta. 

Det Àr lÀttare att klÀ tryfflarna om de har fÄtt ligga en stund i frysen innan.
Avsluta med att pudra eller rulla tryfflarna i florsocker.

---

KOLAPOPCORN:

10 dl poppade popcorn

1 1/2 dl socker

1 1/2 dl ljus sirap

2 msk smör

undefined
Barndomens kolapopcorn Àr Ulrika Linds enda absoluta mÄste pÄ godisfronten inför julen.

Gör sÄ hÀr:

Blanda socker, sirap och smör i en rymlig kastrull.

Koka under omrörning tills det blir ett krispigt kulprov.

Ta bort ifrÄn vÀrmen och rör ner popcornen lite i taget och rör om tills alla popcorn Àr tÀckta.

Bred ut popcornen ordentligt pÄ ett bakplÄtspapper och lÄt svalna. Bryt sedan popcornen i bitar.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!