Ett före detta äkta par, vi kan kalla dem Pelle och Lotta, hade i ett tvistemål krävt tre miljoner kronor av sina tidigare kollektivgrannar för uteblivna vinstandelar efter fastighetsförsäljningar.
Men historien slutar inte bra för paret. Nyköpings tingsrätt anser inte att deras krav ska tillgodoses. Det innebär att de måste betala rättegångskostnaderna för tvistemålet, på drygt en kvarts miljon kronor.
I och med domen sätter tingsrätten punkt för Pelles och Lottas stämning mot tre andra par som de tidigare levt tillsammans med i ett frireligiöst kollektiv.
Kollektivet startade redan på 1970-talet och köpte 1980 en fastighet i Katrineholms kommun. Målet med ett kollektiv var att dela på kostnaderna och få loss pengar till att hjälpa behövande och sprida det religiösa budskapet via rockmusik.
Med tiden blev Lotta och senare även Pelle, som har anknytning till Katrineholm, en del av kollektivet och gifte sig med varandra.
Många år tidigare hade de personer som då levde i kollektivet skrivit ett avtal som innebar att den som valde att lämna kollektivet också avsade sig sin del i dess egendomar.
I början av 90-talet flyttade kollektivet vidare till en fastighet i en annan del av Sörmland och de köpte i början av 00-talet en ny fastighet i Stockholmsområdet.
2005 lämnade Pelle och Lotta kollektivet och överlät i ett gåvobrev sina fastighetsandelar till övriga kollektivmedlemmar. Men med åren har det numera skilda paret börjat känna sig lurade.
Under rättegången hävdade de att de var psykiskt svaga och i beroendeställning till kollektivet när de skrev under gåvobrevet.
De lyfte fram att kollektivet varit en religiös sekt som manipulerade sina medlemmar, isolerade och utnyttjade dem och kontrollerade deras ekonomi. Kollektivets ledarpar ska även ha lurat in Lotta, som kommit till dem som fosterbarn, i en sexuell relation när hon blev vuxen. Därför, ansåg Pelle och Lotta, borde gåvobrevet förklaras ogiltigt.
Kollektivmedlemmarna hävdade i rätten tvärt om, att kollektivet var öppet och omhändertagande.
Tingsrätten resonerar i domen kring värdet på de vinstandelar som tvisten handlar om. Rätten konstaterar att Pelle och Lotta inte förlorade något insatt kapital när de skrev under gåvobrevet. Samtidigt fick de heller inte ta del av pengar från fastigheternas värdeökning.
Om paret levde i en sekt eller inte har inget att göra med gåvobrevets giltighet. Så tycker tingsrätten, som inte kan se någon omständighet som gör att gåvobrevet ska ogiltigförklaras.
Det faktum att det tog flera år innan paret krävde medlemmarna i kollektivet på pengar talar inte heller till parets fördel, anser Nyköpings tingsrätt.