Färre djurplågerier går till åtalsprövning

Fler fall av djurplågeri och vanvård av djur anmäldes till åklagare i fjol, enligt statistik från Jordbruksverket. I Sörmland gick utvecklingen åt rakt motsatt håll.

Sörmland2016-05-18 08:00

Under 2015 gjorde länsstyrelsens veterinära funktion i Nyköping tolv åtalsanmälningar om djurplågeri eller vanvård. Det var en minskning med 40 procent jämfört med 2014, och den lägsta siffran bland Mälardalsregionens länsstyrelser.

I riket som helhet ökade i stället anmälningarna med 40 procent. Det visar en sammanställning som Jordbruksverket gjort på begäran av nyhetsbyrån Siren. Totalt gjordes 498 anmälningar till åtal i fjol, jämfört med 356 år 2014. Långt ifrån alla leder dock till stämning vid tingsrätt, och få leder statistiskt till fällande dom.

Jordbruksverket är den myndighet i landet som har det övergripande ansvaret för djurskyddet. Men det är länsstyrelserna som gör djurkontrollerna, tar emot anmälningar om vanvård och beslutar när misskötta djur behöver omhändertas av polis.

Under de senaste två åren har 28 sådana beslut verkställts. I de flesta fallen var det fråga om sällskapsdjur, företrädesvis hundar och katter.

Möjligheten att lämna misstänkta djurskyddsbrott vidare för åtalsprövning hänger bland annat samman med länsstyrelsens resurser.

Tidningen kunde nyligen rapportera att redan hårt arbetsbelastade länsstyrelser i framtiden kan tvingas skära ner på sina djurkontroller.

Anledningen är ett utredningsförslag om att flera av polisens uppgifter inom djurområdet ska läggas över på länsstyrelsernas djurskyddshandläggare. Dessa kan även fatta beslut om djurförbud.

Förbuden kan drabba djurägare som har dömts för djurplågeri eller brott mot djurskyddslagen, eller har fått föreläggande från länsstyrelsen på grund av allvarlig misskötsel.

I fjol utfärdades sju sådana förbud av länsstyrelsen i Sörmland, vilket var den högsta siffran sedan 2012.

Också i landet som helhet ökade antalet beslut om djurförbud, från 210 år 2014 till 279 i fjol.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om