Facklig oro i vägfuskets spår

Kjell Arbestål vid transportfacket i Sörmland får orolig mage vid tanken på problemen som det illegala cabotaget släpar med sig.

Sörmland2016-09-22 10:36

Å ena sidan uttrycker ombudsmannen vid Svenska transportarbetareförbundet solidaritet med de utländska förare som får betala priset för social dumping och fusk med lagstiftningen. Å andra sidan:

– Jag känner oro i magen också för vår egen del. Näringen går för högtryck nu och speditörerna har svårt att få tag på förare. De lägger då ut allt fler jobb på utländska förare till sämre villkor. Det gör mig rädd för våra medlemmars skull.

Därför välkomnar Arbestål regeringens satsning mot vägfusket. Han tror att den kan göra stor skillnad. Utökad kontroll behövs, understryker han och belyser det med det nya lagkravet på yrkeskompetensbevis för lastbils- och bussförare. För buss började kravet gälla för ett år sedan.

– Mig veterligt har ännu inte någon enda buss stoppats för YKB-kontroll. Det tror jag är ett led i att det inte finns någon trafikpolis i dag.

I Sörmland kommer Transport främst i kontakt med utlandsregistrerad trafik via kombiterminalerna i Eskilstuna och Katrineholm. Förarna som jobbar mot terminalerna kör inte cabotage i egentlig mening, utan är verksamma enligt ett EU-direktiv om utstationering. De kan därmed arbeta inom landet i längre perioder än cabotagereglerna medger.

Transport anser att dessa förare ska omfattas av samma villkor som svenska. Signaler till facket pekar på att förarna ofta bor i sina lastbilar, lever på matpaket från hemlandet och får mycket låga löner.

– Men det är svårt att veta vad som stämmer för de vägrar att prata med oss.

Transportfacken i Europa har med ett medborgarinitiativ tillsammans kampanjat för schyssta transporter inom EU. Målet har varit att samla en miljon namnunderskrifter för att påverka EU-kommissionen till en översyn av reglerna.

Det svenska målet 5 000 underskrifter uppnåddes. Men ute i Europa var engagemanget otillräckligt.

– Det är ändå inte bortkastat arbete. Och det känns nu som att regeringen har fått upp ögonen för problemet, tycker Kjell Arbestål.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om