– Arbetet har gått i väldigt maklig takt, säger Fredrik Åström, vd för Svenska kulturpärlor som förutom Södertuna slott också äger Gripsholms värdshus i Mariefred och Dufweholms herrgård i Katrineholm.
Gnesta kommun har i dagarna upprättat ett planprogram för området – nästan fem år efter att Svenska kulturpärlor lämnade in en ansökan om att få ändra detaljplanen för att möjliggöra för ett 100-tal bostäder på slottet.
Då handlade det om den begynnande pandemin och osäkerheten kring hur den skulle komma att påverka framtiden för hotell- och konferensbranschen, berättar Fredrik Åström.
– Tanken var då: Vad kan man göra med en sådan här fastighet? Det här är en gammal privatbostad från början och planen var att titta på vad man kan möjliggöra på fastigheten och i dess byggnader.
Ett halvt decennium senare är läget för branschen annorlunda – men fortfarande tufft.
– Under pandemin var bostadspriserna jättehöga. Nu är det ingen som startar några byggprojekt. Det går i olika cykler, säger Fredrik Åström.
Men planerna på att bygga bostadsrätter på området kvarstår. Det rör sig nu om omkring 40–60 lägenheter och parhus om cirka 85–200 kvadratmeter. Även tankarna på att satsa på stora gemensamma utrymmen med exempelvis tennisbanor, boulebanor, vinkällare och odlingslotter finns kvar.
– Jag tror absolut på en något äldre målgrupp, 40 plus. Personer som vill flytta ut till landet men ändå ha nära stan med tågtrafiken. Ett högklassigt boende i Gnesta, säger Fredrik Åström.
Hur lång tid det kommer ta tills planerna kan bli verklighet vill Fredrik Åström inte spekulera i.
– Man ser vilken enormt lång tid det har tagit till samråd, så det är säkert flera år bort. Det är väldigt viktigt att vi fortsätter verksamheten som tidigare. Vi har relativt bra bokat med bröllop igen och konferensmarknaden hoppas vi kommer tillbaka.
Vad har du för förhoppningar?
– Min förhoppning är att det inledande världskriget tar slut och inflationen stabiliserar sig i världen. Så att vi kan arbeta med det vi vill göra, hotell och restaurang.
Planprocessen för området är fortfarande i ett tidigt skede, uppger Tomas Enqvist, planeringschef på Gnesta kommun.
– Det är en känslig miljö, därför vill vi komma ut med det här på samråd så tidigt som möjligt.
Ett planprogram upprättas i de fall en ny detaljplan kan tänkas påverka ett område i en större utsträckning. Det innebär att vissa utredningar kan behöva göras för att säkerställa att den nya bebyggelsen inte inkräktar eller förstör i området, vilka redovisas i planprogrammet.
– Både kulturvärden kopplat till den här historiska slottsmiljön, men också naturvärden, för det finns en hel del naturvärden på platsen också, säger Tomas Enqvist.
När planprogrammet är upprättat går det ut på samråd där såväl allmänheten som berörda parter får möjligheten att säga sitt och vara med och påverka hur detaljplanen ska komma att se ut.
– Då får man välja hur man går vidare med det. Finns det en möjlighet att gå vidare med förslaget som det ser ut eller behöver man bearbeta det på något sätt?
När kan en detaljplan vara färdig?
– Det är alltid svårt att säga. Det beror på vilka synpunkter som kommer in, hur mycket som behöver bearbetas och vilka utredningar man behöver ta fram.
Slutligen är det också upp till fastighetsägaren om hen vill fortsätta processen, då kostnaderna för utredningar och kommunens handläggning av ärendet landar där.