När Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, kom till boendet nyligen berättade flera ungdomar om sina upplevelser om att personal försökt påverka dem att utöva islamsk tro.
Flera killar säger till tidningen att de försökt få personal och chefer att lyssna på dem en längre tid, men enligt verksamhetschefen kom återkopplingen från Ivo som en överraskning.
– Jag hade aldrig hört talas om det. Direkt efter att Ivo hade varit här började jag utreda vad det är som har hänt, säger hen.
Verksamhetschefen, som har pratat med ungdomar och personal, säger att det har framkommit detaljer som är viktiga att lyfta – men vill inte berätta vad det handlar om.
Hittills har hen pratat med fyra anställda, både personer som ungdomarna har pekat ut som fundamentalister liksom andra ur personalen.
Under onsdagen fattade bolaget ett beslut om att låta en extern utredare gå vidare med utredningen.
Ingen personal har fått sluta på boendet som en följd av det som har framkommit. Däremot har anställda blivit tillsagda att sluta prata om vad som är halal respektive haram enligt muslimsk tro.
– Vi ska vara neutrala i vårt förhållningssätt till religion och kultur, vi ska inte lägga några värderingar i det. Och oavsett om personalen inte har upplevt att de har trakasserat ungdomarna, så är det ungdomarnas känsla som spelar roll, säger verksamhetschefen.
Enligt den skriftliga information som bolaget har lämnat till kommunen, som köper HVB-platser av företaget, är en annan åtgärd att personalen på boendet nu arbetar för att "neutralisera" högtiden ramadan, som i år inleds den 6 juni. Personalen kommer att hjälpa de ungdomar som väljer att fasta, men kommer att prata mycket om individens eget val.
Verksamhetschefen för kommunens individ- och familjeomsorg är nöjd med åtgärderna som har vidtagits i ett första skede men understryker att kommunen kommer att följa utvecklingen:
– Ingen, varken hos bolaget eller hos oss på kommunen, ska påverka någon ungdom i någon riktning. Vi har religionsfrihet i Sverige och det gäller alla.