Numera skickas inte många meddelanden via brevduvor, men desto fler flyger runt för att tävla. I Sverige finns cirka 250 medlemmar, den lokala klubben ligger i Aspa utanför Nyköping.
Hit åker brevduveägare från hela Sörmland och utanför länsgränsen för att lasta fåglarna inför tävlingar. De körs iväg, släpps gemensamt och sedan är det bara för ägaren att vänta in fågelns ankomst. Flyghastigheten varierar mellan 50 och 150 kilometer i timmen.
– Det gäller att motivera duvan att flyga hem så snabbt det går. De ska trivas i duvslaget, ha det rent och fint och bra mat. Om en hane ska tävla under helgen kan jag sätta in en hona i hans box på fredagen. När han släpps vill han hem till henne.
Olika duvor är duktiga på olika distanser, så tävlingarna är uppdelade på kort-, mellan- och långdistans.
– Ska duvan flyga långt är det bra att tanka upp den lite extra med mycket proteiner och fett, så den orkar, säger Pontus Eriksson.
I Sverige är sporten relativt liten, men i Belgien hör den till en av landets största. Under de båda världskrigen användes brevduvor flitigt och flera duvor fick tapperhetsmedaljer efter att ha levererat avgörande information om trupper.
Belgien hör till de främsta nationerna som avlar fram framgångsrika fåglar, som i vissa fall kan säljas för miljontals kronor.
Hemma på gården utanför Katrineholm har Pontus Eriksson just nu 18 avelspar och drygt 60 ungar, som så småningom ska tränas upp och se vilka som har anlag för tävling.
– Hur snabbt de lär sig beror lite på hur nyfikna de är. När de flugit ut ur duvslaget och gjort utflykter några dagar tränar jag dem att sitta i en korg, så att de inte blir stressade av det. Sedan kör jag iväg den en kilometer och släpper dem. Om de är hemma innan jag hunnit hem – och det ska de vara – då dubblar jag avståndet nästa gång.
Men inte förrän fåglarna är mellan tre och fem år gamla vill de ge sig iväg över öppet hav. Så inga tävlingar över Kattegatt före dess.
Riskerna för brevduvorna är att bli anfallna av rovfåglar eller råka ut för solstormar, som gör att de hamnar ur kurs. Men när vädret stabiliserat sig brukar fåglarna inte ha några problem med att hitta hem igen.
– Men jag har en duva som var borta i sju månader innan den kom hem igen. Det skulle vara intressant att veta var den har hållit hus, men det kommer jag aldrig att få veta.