Bidöd hotar i Sörmland

Brist på bin har varit en realitet i exempelvis Centraleuropa. Men nu kan det bli något som vi också får leva med.

bin.jpg

bin.jpg

Foto:

Sörmland2014-07-21 18:36

Nästan en tredjedel av Sveriges runt 280 arter av vildbin är utrotningshotade.

– Några har redan försvunnit och andra kommer att försvinna i framtiden. Vi inom naturvårdssverige har kommit igång relativt sent med åtgärder, säger Hans Sandberg som är biolog på länsstyrelsen i Södermanlands län.

En stor orsak till bidöden är dagens storskaliga jordbruk. De arter som gynnades av slåtterängar och öppna betesmarker har fått det svårt.

– De som lever på ett fåtal växter har fått det svårt. Det hittar helt enkelt inte tillräckligt med mat för att överleva, fortsätter Sandberg.

Honung är gott – men kan du förklara varför det är så viktigt med bin?

– Jag tror inte att alla tänker på vilken nytta bin gör. Utan dem blir det inga frukter och bär. Vartenda litet blåbär i skogen – där har det varit ett bi.

– I exempelvis Holland kan man leasa bisamhällen. Då körs de ut några veckor till ett område med exempelvis fruktodlingar och sköter pollineringen. Om jag skulle titta i kristallkulan så kan det bli verklighet här också.

Hans Sandbergs tips för de som vill hjälpa vildbina – och dessutom öka chansen till mer frukt och bär i sin närhet – är att odla växter som bin gillar.

– Hemma i vår trädgård har vi lavendel. De är lätta att odla, vackra och otroligt nyttiga för bina.

Ursula Hentschel är ordförande i Sörmlands biodlardistrikt. Någon fara för tambinas överlevnad finns inte – och hon ser att fler och fler, främst kvinnor, väljer att bli biodlare i Sörmland. Däremot dör många av bisamhällena på grund av en relativt ny parasit.

– Varroakvalstret har gjort att bina blir känsligare för virus och sjukdomar. Det har spritt sig hit och mina bin fick det första gången 2002. Innan dess förlorade jag i princip aldrig ett bisamhälle under vintern. Nu kan jag förlora hälften, säger hon.

Hentschel berättar att hon kompenserar bortfallet genom att ha ungefär dubbelt så många bisamhällen som hon egentligen skulle behöva.

– Det går att behandla med exempelvis oxalsyra eller myrsyra, men det går inte att få bort kvalstret helt. Varroakvalstret är här för att stanna.

Kvalstret kan ha kommit till Sörmland genom blomimport.

– Den biodlare som först fick det på sina bin i Sörmland hade dem nära en affär som sålde mycket importerade blommor, säger Hentschel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om