Temperaturerna den senaste tiden har enligt SMHI varit över de normala för att vara i maj månad. Under torsdagen uppmättes säsongens högsta temperatur i landet, närmare bestämt 28,8 grader i Göteborg.

– Vi har sommartemperaturer redan i maj vilket i sig inte är ovanligt. Men det är varmare är normalt för att vara maj, säger Sandra Andersson, meteorolog vid SMHI.

Enligt SMHI fortsätter finvädret över helgen med lite byiga vindar under eftermiddagarna. I Sörmland lutar det åt temperaturer mellan 20 och 24 grader. Lokalt kan termometern visa över 25 grader.

– Ut med kusten blir det dock lite lägre temperaturer, säger Sandra Andersson.

Några orosmoln för den soltörstande sörmlänningen finns emellertid.

– Det finns viss risk för åskskurar. Den exakta placeringen är än så länge oklar, de kan ta sig in över era trakter men det verkar som att de håller sig mer västerut.

Värmen ser i stället ut att stanna kvar som minst över måndagsdygnet. Längre fram i nästa vecka är det mer osäkert hur vädret blir. Enligt prognosen blir det kyligare igen bortåt onsdag-torsdag med dagstemperaturer på omkring 16 grader.

– Högtrycket över Skandinavien börjar skjutas bort av moln och regn och vi går troligen mot lite mer normala temperaturer för årstiden, säger Sandra Andersson.