Knappt hann våren anlända innan april bjuder på riktig sommarvärme. Nu kommer varmare luft in och i kombination med strålande sol så ser det ut som att termometrarna får sträcka på sig – över 20-graderssträcket.

– Vi har ett litet lågtryck först som rör sig in söderifrån och det för med sig mild luft från kontinenten, säger Jon Jörpeland, meteorolog vid SMHI.

När lågtrycket passerat och man tittar in i nästa vecka stiger temperaturen rejält. Särskilt kring mitten och slutet av veckan då det under dagtid blir 20 grader, kanske även mer än så.

– Solen kan få upp temperaturerna dagtid. Den här riktiga värmen kommer nå oss i mitten på nästa vecka.

Det högtryck som varit kommer alltså försvagas tillfälligt.

– Men sedan tar det ny fart nästa vecka och det gör att vi får ganska stabilt väderläge kommande vecka.

Sommartemperaturer i april, är det normalt?

– Det är högre än normalt men det är inte ovanligt att det kan gå upp emot 20 plusgrader i april.

För Sörmlands del, är det någon skillnad om man tittar vid kusten eller längre in i landet, när det gäller hur nästa vecka kommer se ut?

– Det blir ju alltid lite svalare när man är närmare kusten i och med att Östersjön fortfarande är ganska kall. Så närmast kusten blir inte fullt lika varmt.

Men det ser ändå ut som att temperaturerna kommer kunna klättra nära eller över 20-grader i hela länet. Redan på onsdag har temperaturen stigit och på torsdag lyser en stor sol i prognosbilderna.

Hur säker är prognosen?

– Som det ser ut nu så ser det ut som att det kommer att komma varm luft in under nästa vecka. Men sedan om det verkligen når upp över 20 grader är inte så säkert just så här långt i förväg. Men mycket tyder på att det kommer bli ordentligt varmt.

Hur länge stannar värmen?

– Vi arbetar med tiodygnsprognoser och som det ser ut så kommer värmen att hålla i sig även över slutet på den här perioden och sträcka sig över nästa helg.