Som en sommarstuga fast på vatten är husflottarna som finns att hyra vid Ruda, gården utanför Vingåker som var ett lantbruk men som nu satsar det mesta på turismen.

Några herefordkor är kvar så att markerna hålls betade och inte växer igen. För det är inte bara Tisnarens vatten som är vackert att vila ögonen på; jordbruksbygd med åkrar, ängar och träd finns runt omkring.

Vattenäventyret börjar i en lummig trädgård. Där möter Kim Gustafsson, som driver verksamheten tillsammans med sin mamma Mari Andersson.

Artikelbild

Kim Gustafsson åker med ut. "När de har testat allt och jag är nöjd kan de fortsätta själva", säger han.

Flottarna är utrustade med allehanda förnödenheter, men lite packning har förstås gästerna som kommer.

– Jag har en fyrhjuling, och lastar på packningen på släpet, och så får de sitta på släpet när vi åker ner till sjön. Det är en bra grej med barn: de sätter sig väldigt snällt på släpet, berättar Kim.

Körvägen och vyn ner mot vattnet är som sinnebilden av svensk sommar. Därnere ligger flottarna och väntar, den ena lite enklare utrustad och den andra med bland annat isolering och kamin. Stugkänslan är tydlig, inomhus tar man av sig skorna. Fyra bäddar finns det på båda flottarna som hyrs ut dygnsvis.

En flotte är trots allt ett flytetyg som ska styras och manövreras. Många är spända inför det berättar Kim.

Artikelbild

Vid gården Ruda utanför Vingåker kan man hyra en flytande sommarstuga och ta sig fram med på sjön Tisnaren.

– Jag går igenom hur allt funkar på flotten, och jag åker med ut. När de har testat allt och jag är nöjd kan de fortsätta själva. Vi har ständig telefonjour om de undrar över något.

Hur man hittar på sjön kan man undra.

Artikelbild

Från flotten kan man bada och fiska. Vattnet bjuder in.

– Det finns ett sjökort. Vi går igenom hur ett grund ser ut och var grunden är.

Från flotten kan man bada och fiska (fiskekort behövs), och sedan sova gott på natten, vaggad till sömns och med frisk luft i lungorna.

Gästerna kommer från många håll, både i Sverige och utomlands ifrån.

– Vi har haft två 80-åriga damer från London, berättar Kim.

Det finns också en tredje flotte som ständigt ligger förankrad vid land. Den är anpassad för rullstolsburna i tillgänglighet och mått. För den som vill vistas och sova på vågorna utan att fara ut är det en möjlighet. En båt finns tillgänglig för den som vill åka ut och fiska eller bara njuta av solglitter över vattnet.