Hela min uppväxt har präglats av längtan efter ett eget husdjur. Ända sedan kaninen Puff dog när jag var två år har jag önskat mig en ny kanin, eller ännu hellre, en hund och då helst en tax.

Dag ut och dag in har jag tjatat om att få ett husdjur, men utan framgång. Tretton år senare har jag fortfarande varken kanin eller hund. För att stilla min längtan har jag alltid sett till att omge mig med djur. Hjälpt grannarna att rasta hundar, varit kattvakt och skött om kaniner.

Men på senare tid har jag börjat fundera på vad det egentligen är som definierar ett husdjur. Är det ett djur som bor hemma i ditt hus, som en kanin eller en hund, eller är det kanske ett djur som har ett hus? För om det är det sistnämnda, då kan jag bara komma på ett riktigt husdjur– och det är snigel. Den har ju sitt hus med sig, vart än det är!

Men skulle verkligen en snigel kunna fylla samma funktion som en hund? Kan man gosa med sin snigel i soffan, lära den trick och köpa gulliga kläder till den? Var skulle man ens få tag på en snigel? Ska vi börja föda upp sniglar och sälja dem i djuraffärer? Det är knappast troligt att snigelbranschen skulle gå med vinst. Jag kanske ska överge min tanke om att snigeln skulle vara framtidens husdjur och i stället fortsätta längta efter en hund?

Jo, en hund får det bli!