Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI summerar prognosen inför helgen på ett klart och tydligt sätt.

– Jag kan nog sammanfatta fredagen, lördagen och söndagen med att det blir soligt väder. Det här högtrycket som har gett oss det soliga vädret i veckan ligger kvar, säger hon.

Sol och värme har dominerat väderleken i Sörmland den senaste tiden och det blir inget undantag de kommande tre dagarna - på sin höjd rör det sig om lite lättare molnighet.

Enligt SMHI:s prognos ligger temperaturen runt 25 grader mitt på dagen och på lördagen kan det komma att bli ännu lite varmare.

– Vill man ha lite svalka så ska man vistas nära någon av de stora sjöarna, eller dra sig ut mot kusten där det kan vara lite svalare, säger Alexandra Ohlsson.

Är det till och med sörmländskt värmerekord på gång? Nja, inte riktigt kanske.

– Om vi ser till maxtemperaturen är det en bit kvar. I maj har det varit som mest 29,3 grader, det uppmättes i Vingåker 1978.

Floda utanför Katrineholm innehar det sörmländska värmerekordet så här lång i år med 28,2 grader, 16 maj. Sett över hela landet toppar Uppsala med 29,3 grader, även det 16 maj.

Efter en sval inledning på månaden då temperaturen låg på blygsamma 12-13 grader i länet, har det blivit rejält mycket varmare därefter och nuvarande väder påminner snarare om juli än om maj, berättar Alexandra Ohlsson.

– Nu har vi en ovanligt varm period för maj och det har varit väldigt många dagar med temperaturer över 20 grader, det är ganska unikt.

Inför nästa vecka finns det heller inga tendenser till omslag i vädret.

– Sol och värme håller i sig. Men har vi tur så kanske det kan komma in lite välbehövliga skurar i mitten av veckan, men det är stor osäkerhet kring om det kommer någon nederbörd.