Slutade festa – valde familjelivet

25-åriga Kalle Bäcklin lämnade partylivet och valde familjelivet. Nu är han en av Vingåkers unga förstagångspappor. Här blir männen föräldrar i snitt två år tidigare än i resten av landet.

I slutet av juli blev 25-åriga Kalle Bäcklin pappa till lilla Minelle.

I slutet av juli blev 25-åriga Kalle Bäcklin pappa till lilla Minelle.

Foto: Rebecka Jonsson

Vingåkers kommun2019-11-22 06:11

31,5 år. Så gammal är den genomsnittlige mannen i Sverige när han får sitt första barn. I Sörmland är åldern på förstagångspappor lägre. Särskilt i Vingåker, där snittmannen blir förälder när han är 29,4 år, enligt ny statistik som nyhetsbyrån Siren tagit fram.

Kalle Bäcklin är en av Vingåkers mest nyblivna föräldrar. I juli föddes dottern Minelle. Då hade Kalle själv just fyllt 25 år. 

 – Att få barn är helt underbart! Det går nästan inte att sätta ord på. Det var kärlek från första stund, säger han lyriskt medan han gullar med sin dotter i knät.

Att få barn var både planerat och förberett. Sedan en tid tillbaka hade han lämnat sitt gamla liv bakom sig. Livet som festprisse.

– Jag hade festat mycket med vänner i ganska många år. Det fanns inte på kartan att jag skulle bli pappa. Men sedan mognade ett beslut fram. Jag kom till insikt att jag inte ville vakna upp så här mer. Jag sa till kompisarna att festandet inte var lika roligt längre.

Han ville starta ett nytt kapitel. Lägga festerna bakom sig och bilda familj.

– Jag träffade Malin och vi flyttade ihop. Kompisarna trodde först inte att det skulle hålla så länge och definitivt inte att vi skulle skaffa barn.

Nu har Kalle Bäcklin och Malin Stjärnholm varit tillsammans i två år. För ett år sedan flyttade paret från sin tvåa till en trea i centrala Vingåker för att börja förbereda för familjebildningen. Strax därefter blev Malin gravid.

– När Minelle kom var vi så förberedda som vi bara kunde vara, säger han.

Kalle Bäcklin tror inte att åldern har någon betydelse när man blir förälder. Och han säger att det inte bara är tjejer som känner den biologiska klockan ticka.

– Man ska skaffa barn när man är mogen själv och man mognar i olika åldrar. Plötsligt känner man ett sug och vill ha ett eget barn.

Ingen av hans jämnåriga kompisar har fått barn än, men de umgås fortfarande, trots att Kalle vänt blad i livet.

– Det finns inget jag saknar och inget jag önskar att jag hade gjort innan jag fick barn. Det här är ett nytt kapitel med nya saker att se fram emot. Jag njuter i stunden, säger han.

Kalle Bäcklin jobbar på Dammsdalsskolan men i sommar tar han en extra lång ledighet.

– Jag tänkte ta ut 30 dagars föräldraledighet plus fyra veckors semester. Då får jag en längre sommar på stranden med Minelle, säger han.

Så gamla är förstagångspapporna i Sörmlands kommuner jämfört med riket.
Så gamla är förstagångspapporna i Sörmlands kommuner jämfört med riket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!