– Jag är helt skakig! Så glad och lycklig att jag håller på att kräkas! utbrast skolrestaurangens kock Sara Svensson när en guldglittrig Arlakossa och diplom stacks i hennes och kollegernas händer.

Svensson, Linda Reinholdsson och Lena Ask visste inte riktigt vart de skulle ta vägen i allt glädjefnatt som bröt ut efter att juryn avslöjat sitt beslut. Årets guldko i kategorin Årets matglädjeskola var deras att ta med hem till Vingåker.

Vem hade trott det för ett år sedan? Det var då Slottsskolans måltidsverksamhet gick från att vara ännu ett mottagningskök till en fullfjädrad restaurang som får elever och personal att må gott – både bokstavligt och bildligt.

Artikelbild

Glädje på galan när Slottsskolan i Vingåker vann Arla guldko – bästa matglädjeskola 2018. Från vänster: Linda Reinholdsson, Lena Ask, Sara Svensson, Susanne Larsson och Nellie Ecdar.

– Sura mattanten är väck, sa Sara Svensson i den presentationsfilm som berättade om skolrestaurangen för galapubliken.

Filmen gjorde klart för alla och envar att på Slottsskolan står köket inte bara som en garant för att magar mättas med hållbarhetstänk. På menyn står även känslomässig näring.

Så här såg det ut i skolans egen reklamfilm inför torsdagskvällens prisutdelningsceremoni:

[facebook url="https://www.facebook.com/slottsskolansresturangvingaker/videos/2104664426216374/?q=slottsskolans restaurang/vingåker" width="auto"]

Artikelbild

| Igelkottens köksmästare Rickard Söderling med sitt team: Lina Jungell, Cam, Moa Andersson, Majvor Jonsson, Olle Nyberg och Radmila Houdek.

Juryns kockkändis Paul Svensson och Siv Asplund från Arla motiverade priset:

– Restaurangen är hela skolans bultande hjärta, där kompetens och engagemang ger påtaglig omsorg om varje maträtt och varje gäst. Måltidsglädjen både hörs och syns, med överraskningar och nya idéer som snabbt omsätts i praktiken. Det här är skolrestaurangen som satsar, som vågar, och vinner mot alla odds.

Artikelbild

| Skolrestaurangen som är bäst i Sverige. På bilden Sara Svensson, Fia Reinholdsson, Lena Ask och Nellie Ecdar.

På Årets guldko 2018 deltog inte bara en restaurang från västra Sörmland utan två. Igelkottens restaurang i Katrineholm var en av tre finalister i kategorin Årets seniormatglädje.

I det fallet gick det inte hela vägen till seger. Årets guldko i den kategorin delades ut till Tre stiftelser, Göteborg, medan Igelkotten kom på andra plats.

– Jag är så stolt över hela teamet. Det är vi tillsammans som med glädje och energi lyckats förmedla en bra måltidsupplevelse till dem som det betyder mest för, nämligen våra gäster, kommenterade kökschefen Rickard Söderling efteråt.

Igelkotten serverar Katrineholms kommuns pensionärer, närstående och anhöriga men även allmänheten. Kökspersonalen överraskar gärna med vad köket bjuder, och sätter ofta önskemål från gästerna på menyn.

– Det är så vi skapar matglädje – dialogen med gästerna, sa Robert Henriksson, enhetschef för Mat och måltider i ett pressmeddelande från kommunen.