Slottsskolans kök är en av tio skolkök i landet som valts ut som en av tio semifinalister i kategorin "Bästa matglädjeskola". Av de tio semifinalisterna väljs tre skolkök ut till final och granskas och avsmakas av juryn under våren.

Juryn som väljer ut finalisterna består bland annat av stjärnkockar. Vinnarskolan får ett utbildningsstipendium värt 30000 kronor. övriga två finalister får 10000 kronor.

Susanne Larsson, enhetschef för Mat och Måltider, berättar att Vingåkers nya måltidspolitiska kostprogram som togs av fullmäktige i våras, sätter gästen i fokus. Hon är översvallande lycklig när KK får tag på henne över telefon:

‒Jag är så himla glad för kockarnas skull. De har lagt ner sin själ, och jag är så stolt att det nästan inte går att förklara med ord!

Efter att skolköket började laga egen mat har antalet ätande elever stigit med 15 procent, och en del av framgången är att eleverna själva får vara med och tipsa om maträtter och ibland även vara med och laga maten.

I nomineringen till Bästa matglädjeskola har Larsson bland annat skrivit: "Skolmåltiderna på Slottskolan är typexemplet på hur måltidens positiva kraft kan förena människor och skapa glädje och sammanhållning".