– Grunden i en utbildning på en folkhögskola är närvaro. Det är vi väldigt tydliga med, säger han.
Jan Jonsson förklarar att skolan har ett system där eleven löpande för in närvaro och frånvaro, och där man får återkoppling från sin lärare. Om frånvaron är för hög ska läraren ta den diskussionen.
– Vår grundregel är att man måste vara närvarande minst 80 procent på hela utbildningen – det är en möjlig frånvaro på en dag i veckan, vilket jag personligen tycker är väldig, väldigt mycket, säger Jan Jonsson.
Han förklarar också att vissa delkurser som har betydelse för andra kurser också måste ha minst 80 procents närvaro.
– Närvaro är a och o. I det här fallet är frågan om vi har varit tillräckligt tydliga med det, säger Jan Jonsson.
– Jag har inte själv hunnit prata med läraren och deltagaren. Däremot har vår studierektor gjort det. Jag vet att de håller på och gör en utredning i vad som hänt i det här.
På frågan vad han tycker om tillvägagångssättet att meddela deltagaren på Facebook säger Jan Jonsson:
– Det låter inte bra. Från skolans sida föredrar vi det direkta samtalet.
Att läraren skulle ha blandat ihop deltagaren med någon annan låter inte troligt tycker rektorn: en grupp är inte större än att läraren har koll på sina deltagare, menar han.
Eleven säger att det kom som en chock för henne att hon inte får göra certifieringen. Vad är din kommentar till det?
– Det är ju sorgligt naturligtvis. Vi ser till att vi ger en löpande information om vad som gäller för våra utbildningar. Vi har inte haft den här problematiken tidigare.
På frågan om det finns någon möjlighet för deltagaren att hämta in de kunskaper hon gått miste om och bli certifierad säger Jan Jonsson att skolan försöker hjälpa till på olika sätt när en elev inte blivit klar med en utbildning.
– Vi vill lösa den här situationen, säger han.