Stor inte alltid snäll i bryggeribranschen

Nya regler och bryggerijättar gör det svårare att dricka lokalproducerad öl. Men samtidigt förväntas fler och fler mikrobryggeri poppa upp som svampar ur jorden.

bryggeri 011 SJ 130325 ETTA.jpg

bryggeri 011 SJ 130325 ETTA.jpg

Foto:

Sköldinge2014-11-20 05:30

Antalet mikrobryggerier som tillverkar öl på ett småskaligt vis bra ökar och ökar i Sverige. Tidigare har ett mikrobryggeri haft rätt att få sälja sina produkter på de tre närmaste Systembolagen. Den tiden är förbi. Enligt de nya reglerna måste dryckerna testas i ett laboratorium både vad gäller smak och kvalitet. Samtidigt måste bryggerierna själva leverera sina produkter till Systembolagets depå i Örebro. Någon som förstås är lättare för sörmländska bryggerier än mer långväga dito.

– Vi vill ju säkra att kunderna ska få riktigt bra erbjudanden på hyllorna och då ingår det att se till att vi har en bra kvalitet på det som vi ställer upp, säger Sara Norell som är inköpschef på Systembolaget till SVT:s Östnytt.

Stefan Liljekvist driver ett mikrobryggeri i Sköldinge. Än så länge har han varken sålt till krogar eller försökt komma in i Systembolagets sortiment. Men det är något som kan ligga i en inte alltför avlägsen framtid.

– Vi producerar mest till det egna hotellet, så det är inte riktigt aktuellt med Systembolaget än, men kanske om ett halvår eller ett år, säger han.

Flera av hans bryggerikollegor runt om i landet är skeptiska till Systembolagets nya regler, något som Liljekvist dock inte räds.

– Nog ska jag klara dem. Gör jag inte det har jag inte där att göra, säger han.

– Det har funnits en del småbryggerier som hållit sämre kvalitet och jag tycker inte att man ska sälja på Systembolaget förrän man har en bra kvalitet. Jag har gjort den resan här. I början får man prova sig fram, uppgradera bryggeriet och samla på sig kunskap, fortsätter Liljekvist.

Något som han däremot tycker är problematiskt är det som han beskriver som en oschyst konkurrenssituation på många av landet pubar och krogar.

– Det är rent ut sagt för jävligt hur flera av de stora bryggerierna tecknar konkurrensbegränsande avtal med krogarna som nästan blir livegna. Och de enda som tjänar på det är bryggerierna. Det handlar i princip om att du ska inga gudar hava jämte mig, säger Liljekvist.

Han beskriver situation som att den som har en krog kan lockas att teckna ett avtal med exempelvis en ölleverantör där krögaren går med på att inte servera öl från någon annan producent. I utbyte krögaren exempelvis få ett lån för att bygga om en bardisk. Men avtalet har den bieffekten att exempelvis de lokala ölsorterna blir portade.

– Det är det här som är det jäkligaste. Förut hade jag ett avtal med Spendrups som jag sa upp. Jag fick kylskåp av dem men fick bara ha deras produkter i dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om